על הקמת סניף "פעמונים" להתנהלות כלכלית נכונה במזרח ירושלים ›

הדס לחמן
בתמונה: הסטודנטית הדס לחמן שפתחה את קבוצת "פעמונים" להתנהלות כלכלית נכונה במזרח ירושלים

הדס לחמן, סטודנטית בבית מדרש לזכויות האדם, מביאה לנו תובנות מפתיעות מהפתיחה המוצלחת של סניף פעמונים להתנהלות כלכלית נכונה במזרח ירושלים. ובתוך כך, אנו למדים כיצד פועלים במרחב הפלסטיני של העיר ירושלים, וכיצד עונים על הצרכים והמאפיינים של הסטודנטים הערבים.

במהלך שנת הלימודים תשע"ד השתתפתי בתכנית "בית המדרש לזכויות האדם". במסגרת התכנית התנדבתי בארגון "פעמונים", ארגון המסייע למשפחות ברחבי הארץ בהתנהלות כלכלית נכונה. במסגרת זו סייעתי להקים את הפרויקט במזרח ירושלים. מטרת הפרויקט היא להנגיש את הכלים שהארגון מספק גם למשפחות מהאוכלוסייה הפלסטינית בעיקר במזרח העיר. במסגרת הפרויקט מלווים סטודנטים ערבים ויהודים משפחות בעלות קשיים כלכליים במטרה להביא אותן לפתרון בעיותיהן ולהתנהלות כלכלית נכונה.

במסגרת התנדבותי סייעתי לרכז התכנית. יצרתי קשר עם גורמים שונים העובדים עם האוכלוסייה הפלסטינית בירושלים, הייתי אחראית על ליווי משפחה מהקהילה הצוענית בעיר העתיקה וסייעתי בגיוס משאבים לתכנית. באחד המפגשים שערכנו עם גורמים שונים העובדים עם האוכלוסייה הערבית בעיר, נפגשנו גם עם רחיק דקה, יועצת סטודנטים לחברה הערבית במכללת הדסה. היא סיפרה לנו כי במהלך הקיץ מתקיים סמינר לסטודנטים ערבים אשר מתחילים את שנת לימודיהם הראשונה במכללה וביקשה ממנו לקחת בו חלק.

צעד לפני כולם

הסמינר "צעד לפני כולם" מיועד לסטודנטים ערבים אשר רמת העברית שלהם נמוכה ועל כן הם זקוקים לתגבור לימודי וכלים שיסייעו להם להתמודד עם הלימודים האקדמיים הנלמדים בשפה העברית. מעבר לתכנים הלימודיים ביקשה רחיק להכניס גם תכנים של העשרה ולכן ביקשה מאיתנו לבנות סדנה להתנהלות כלכלית נכונה עבור סטודנטים שזה עתה עזבו את ביתם והחלו את החיים העצמאיים שלהם כסטודנטים.

סטודנטים מהאוכלוסייה הערבית שונים במאפייניהם מסטודנטים מהאוכלוסייה היהודית בארץ. רובם הגדול מגיע למכללות ולאוניברסיטאות מיד עם סיום לימודי התיכון בגיל 18-19 וזוהי החוויה הראשונה שלהם במגורים מחוץ לבית ההורים. כמו כן, העומס הלימודי על רוב הסטודנטים הוא רב מכיוון שזו להם ההתמודדות הראשונה עם לימודים בשפה העברית והקורסים הנוספים שרובם נאלצים לקחת בכדי לעמוד בדרישות האוניברסיטה. על כן רבים מהסטודנטים אינם מסוגלים לעבוד במהלך התואר באופן רציף.

אף על פי שבארגון "פעמונים" קיימות סדנאות בנויות לסטודנטים, נאלצנו לבנות סדנה חדשה שתתאים למאפיינים ולצרכים של הסטודנטים הערבים המשתתפים בסמינר. יחד עם מעאלי, סטודנטית ערבייה באוניברסיטה העברית ומתנדבת ותיקה ב"פעמונים", ועל פי הצרכים שהיא ורחיק העלו, עיצבנו סדנה של שלושה מפגשים שהתמקדה בהשלכות הכלכליות של המעבר מהחיים בבית ההורים לחיים עצמאיים כסטודנטים.

במסגרת הסדנה העלנו למודעות של הסטודנטים נושאים כגון: צריכה נכונה והתמודדות עם לחץ חברתי. לימדנו אותם להשתמש בכלים ה"פעמוניים" של רישום הוצאות ובניית תקציב חודשי, דיברנו על המשמעות של עבודה בזמן התואר, הקשיים הכרוכים בה וחשיבותה. חשפנו אותם למלגות שונות המוצעות לסטודנטים מהאוכלוסייה הערבית ועוד. עיצבנו סדנה ששילבה משחקים, סרטונים ודיונים על מנת שתהיה כמה שיותר רלוונטית וחווייתית עבור הסטודנטים. בסופו של דבר, הסדנה הייתה מוצלחת, הסטודנטים השתתפו ותרמו לדיונים וגם הראו נכונות להשתמש בכלים שקיבלו במהלך הסדנה.

נכתב על ידי הדס לחמן