הפורום למאבק בעוני שלח לשרי הממשלה נייר עמדה ומכתב הקוראים ליישום דוח הוועדה למלחמה בעוני, כחלק מקמפיין נרחב ›

הפורום למאבק בעוני שלח לשרי הממשלה נייר עמדה ומכתב הקוראים ליישום דוח הוועדה למלחמה בעוני, כחלק מקמפיין נרחב. נייר העמדה כול גם מתווה דרך מוצעת ליישום הדוח, כולל הצגת ההמלצות החשובות והדחופות ביותר בדוח, שיש ליישם עוד בשנת התקציב הנוכחית, וכן ניתוח של המקורות התקציביים האפשריים ליישום זה.

ביום א', ה-05.10.14, שלח הפורום למאבק בעוני לשרים ולראש הממשלה נייר עמדה ומכתבים נלווים הקוראים ליישום, כבר בשנת התקציב הנוכחית, של המלצות הוועדה למלחמה בעוני (בראשות אלי אלאלוף). נייר העמדה גם מתווה דרך ליישום ההמלצות, ופורש את ההמלצות הדחופות והחשובות במיוחד, שיש לעשות מאמץ מיוחד ליישמן עוד בשנת התקציב הנוכחית. חלק זה הוא פרי ניתוח של מומחים בתחומים השונים, אנשי מקצוע, פעילי שטח ופעילי הארגונים החברתיים ואנשים החיים בעוני החברים בפורום, שיחד הגיעו להסכמות בדבר ההמלצות הבוערות.

כמו כן נייר העמדה והמכתבים הנלווים הדגישו שוב כי עד כה לא התחייבה הממשלה ליישום הדוח אלא בהתחייבות מעורפלת ללא לוח זמנים וללא תוכנית יישום מדוייקת. הפורום למאבק בעוני רואה בהבטחות עתידיות ערטילאיות על יישום הוועדה מילים ריקות ושבירת תקוותם של כמעט שני מיליון איש ואישה החיים בעוני בישראל. הפורום דורש מהממשלה ומשר האוצר לפיד להבהיר בהקדם כי המלצות הדוח יידונו במסגרת הדיונים על תקציב 2015, וציין כי ללא התחייבות מפורטת שורה של ועדות חברתיות שהמלצותיהן נקברו בעבר מלמדת כי מדובר בצ'ק ללא כיסוי.

מהלכים אלו הם חלק מקמפיין אינטנסיבי של הפורום למאבק בעוני למען יישום המלצות ועדת אלאלוף הכולל גם הפגנה ואירוע שולחן עגול מול משרד ראש הממשלה ביום ג' הקרוב (פרטים נוספים בהקדם ובאירוע המתעדכן בפייסבוק) וכן קמפיין פניות של אזרחים לשרים בדואר אלקטרוני, הקורא להם ליישם את ההמלצות ועוד.

נייר העמדה שהוגש גם מנתח מקורות תקציביים אפשריים ליישום המלצות הוועדה למלחמה בעוני, מתוך הבנה כי עיקר הקולות נגד תקצוב ההמלצות מתבססים על טענות של היעדר תקציב. המקורות התקציביים העיקריים המוצעים לצורך יישום המלצות הוועדה למלחמה בעוני:

  • שימוש ברזרבות התקציב לשנים 2013-2014
  • תיקון העיוותים בחוק לעידוד השקעות הון – החברות הגדולות שקיבלו מענק החזירו למשק במיסים רק כמחצית מהסכום שהוענק להן, וכך נדמה שחוק לא משרת את התכלית לשמה נועד: הגדלת "העוגה".
  • תיקון עיוותים במערכת המיסוי – שינוי תמהיל המיסים העקיפים והישירים.
  • הטלת מס עיזבון, ירושה ומתנות – מס מהסוג שקיים במרבית המדינות המפותחות.
  • העלאת המיסוי על שימוש במשאבי טבע – כרגע שיעור התמלוגים על שימוש של גורמים מסחריים במשאבי טבע בישראל נמוך משמעותית מהנהוג בעולם הרחב.

לטענת הפורום למאבק בעוני מהלכים אלו ייאפשרו השקעה חברתית מוגברת בכלל, ואת מימוש המלצות וועדת אלאלוף בפרט.

נייר העמדה: כיצד לצמצם את שיעור העוני בחמישים אחוזים ב-10 שנים הקרובות

לנייר העמדה צורף מכתב לשרים הקורא לתמוך ביישום המלצות הוועדה למלחמה בעוני ומציג את הנושא. לראש הממשלה, בינימין נתניהו, נשלח מכתב מיוחד המסביר את האחריות הייחודית שלו להתמודד עם בעיית העוני. המכתב מצורף מטה:

לכבוד
מר בנימין נתניהו
ראש הממשלה

הנדון: תקצוב ויישום המלצות הוועדה למלחמה בעוני במסגרת תקציב 2015

בימים אלו מונח תקציב 2015 על שולחן הממשלה לדיון ולאישורך. תקציב המדינה משקף את סדר העדיפויות הלאומי, ואת היעדים החברתיים שהציבה ממשלת ישראל בתחומים השונים. מניתוח ראשוני של הצעת המחליטים אנו למדים כי תקציב 2015 אינו מטפל בבעיה הקשה של העוני בישראל, וכי ההצהרות על הצורך במאבק בעוני נותרו ריקות מתוכן ומתקצוב משמעותי.

הוועדה למלחמה בעוני בישראל (ועדת אלאלוף) מונתה ע"י שר הרווחה, בברכתך האישית וברכת שר האוצר. ועדה זו הגישה את המלצותיה, ובתוכן צעדים שיישומם מהווה צעד ראשוני והכרחי לצמצום מימדי העוני המתרחב בישראל, אך המלצותיה זוכות להתעלמות רועמת בהצעת התקציב שהוגשה. לא רק זאת, אלא שהתקציב שהוגש מגלם פגיעה משמעותית באנשים החיים בעוני בין
אם הם הורים, נזקקים לדיור, צרכני התחבורה הציבורית ועוד.

בעשרים השנים האחרונות נרשמה בישראל עלייה של שיעור החיים בעוני מ13.8% בשנת 1995 ל- 20.9% בשנת 2009, ובכך הפכה ישראל למדינה בעלת שיעור העניים הרב ביותר מבין המדינות המפותחות בעולם. מתוך כ-1,755,000 הישראלים העניים נכון לשנת 20012 , 817,000 ילדים חיים
בעוני (כל ילד שלישי בישראל הוא ילד עני) ומספר המשפחות העובדות החיות בעוני הוא כ- 246,000 (כשני שליש מהמשפחות החיות בעוני בגיל העבודה הן משפחות עובדות). נוסף לכך, כ- 550,000 ישראלים נמצאים בסיכון לעוני.

הפורום למאבק בעוני קורא להציב את המאבק לצמצום העוני בראש סדר העדיפויות החברתי של ממשלת ישראל, ולהבטיח כי תקציב 2015 יעניק תקווה אמיתית לאזרחי המדינה הנאבקים
למען חיים בכבוד.

אנו קוראים לך להבטיח את תקצוב המלצות ועדת אלאלוף כבר בתקציב 2015, בהתאם למתווה המצורף שניסח הפורום למאבק בעוני, ולכלול במסגרת תקציב משרדך צעדים משמעותיים לצמצום העוני.

—-

הפורום למאבק בעוני הוא קואליצייה של ארגוני חברה אזרחית. הארגונים החברים בפורום:

איגוד העובדים הסוציאליים | אנו | א.ל.א- אדם למען אסיר | האגודה הישראלית למען יהודי אתיופיה | האגודה לזכויות האזרח בישראל | האגודה לזכויות החולה בישראל | היחידה לעבודה קהילתית- בת ים | המרכז הישראלי לקידום צדק חברתי | המשמר החברתי | כן לזקן – לקידום זכויות הזקנים סיכוי | מז"ח מרכז זכויות שדרות | סיכוי | עבודה פרטנית לשינוי חברתי, באר-שבע | עו"סים שינוי | רשת ביטחון חברתי | שומרי משפט- רבנים לזכויות האדם | שותפות חיפה להתרת שרשרת העוני | שתיל

10612559_10152743095986271_1443324323164413561_n"מקצצים לנזקקים: האנשים מאחורי תקציב 2015"

עוד מתוך הכתבה "מקצצים לנזקקים: האנשים מאחורי תקציב 2015" בואינט (2.10.2014): הפורום למאבק בעוני, המאגד שורה של ארגונים חברתיים ובהם איגוד העובדים הסוציאליים, רבנים למען זכויות אדם והאגודה לזכויות האזרח, מוסר כי "התקציב החברתי של לפיד הוא לעג לרש. מצד אחד הצעת התקציב מתייחסת קצרות להמלצות ועדת אללוף, ומצד שני מפרטת שורה של קיצוצים בשירותים חברתיים שיפגעו בראש ובראשונה באנשים המתמודדים עם עוני".

מנהל תוכניות בשתיל, אבי דבוש: "העדר התייחסות משמעותית יותר ליישום המלצות ועדת אללוף בהצעת התקציב מעלה את השאלה אם הממשלה באמת מעוניינת בצמצום העוני. זאת זריית חול בעיני האזרחים".

מנהלת תחום צדק חברתי ברבנים למען זכויות אדם, הרב עידית לב, אמרה ל-ynet: "הקיצוצים בתקציב מבטאים התנערות של המדינה מאזרחיה ומחובתה לספק שירותים ראויים וטובים לכולם. ישראל בתחתית הטבלה בהוצאה החברתית במדינות המערב ומובילה את רשימת המדינות שבהן קיימים הפערים הגדולים ביותר. התקציב הזה רק יגדיל את הפערים ולא יאפשר לאנשים החיים בעוני או למשפחות ממעמד הביניים להגיע לרמת חיים סבירה".

***

 

אודות רבנים למען זכויות האדם

רבנים למען זכויות האדם הוא הארגון היחיד בישראל המשמיע את קולה של המסורת היהודית בתחום זכויות האדם. הארגון נוסד בשנת תשמ"ט (1988) ומונה מעל מאה חברים – רבנים מוסמכים וסטודנטים לרבנות.