הודעה לעיתונות: יום הדיור בכנסת, בדגש על דיור ציבורי, יתקיים ביום שלישי, 22 ביולי, ביוזמת שדולת הדיור בכנסת ופורום דיור ציבורי. באותו היום, ועדת הפנים תנסה להעביר במחטף, תוך כדי לחימה, חוק בתחום הדיור שלא יכלול כלל בנייה לדיור הציבורי!
יום הדיור בכנסת, שיתקיים ביום ג', ה-22.07 , יכלול חמש ועדות בנושאים שונים: בוועדת כלכלה תקיים 2 דיונים: האחד, בנושא התנהלות החברות המשכנות (בדגש על סתירות בתוך החוזים של החברות המשכנות בין תפקידם הציבורי לבין מבנה התגמולים,כמו גם- היעדר שקיפות, ניהול ותחזוקה). השני, בנושא תקנות זכויות הדייר בדיור הציבורי (הוראות לעניין הזכות למגורים בדירה ציבורית בעת פירוד). הוועדה לזכויות הילד תדון בהשלכות היעדר קורת גג יציבה על ילדים החיים מתחת לקו העוני (משפחות שמקבלות סיוע בשכר דירה). ועדת פנים וסביבה תעסוק בהרחבת מלאי דירות הדיור הציבורי. ועדת עבודה ורווחה תקיים דיון בנושא הרחבת הקריטריונים לזכאות, וועדת עלייה וקליטה תדון באפליה כנגד עולים בשל קריטריונים שונים לזכאות.
בזמן שמדינת ישראל נמצאת במלחמה, מנסים להדיר את הדיור הציבורי מפרויקט הדיור השאפתני ביותר של מדינת ישראל בדור האחרון.
ועדת הפנים, לאחר חודשים ארוכים של קיפאון, תידון לפתע ביום שלישי בחוק הותמ"ל, במסגרתו תאושר בנייה של 150,000 יחידות דיור (כ- 30% מהדירות מיועדות למעמד הבינוני) וללא בנייה לזכאי הדיור הציבורי כלל! זאת בניגוד להתחייבויות של יו"ר הוועדה, ח"כית מירי רגב, לכלול בחוק 20% לדיור הציבורי. בנוסף, הפשרה בין ח"כית מירי רגב ומשרד האוצר, במסגרתו התחייב האוצר לתת הלוואה של 1.5 מיליארד ₪, הינה חסרת משמעות, מאחר שהסכום יילקח בחזרה עם מכירת הדירות, כך שלא תהיה תוספת כלל לכספי הדיור הציבורי.
פורום דיור ציבורי וועדת אללוף, גורסים שבנייה בתמהיל היא הדרך הנכונה ביותר שתוביל להגדלת המלאי, תבטיח איכות נאותה של הדירות וצמצום העוני הרב דורי בישראל על ידי הוצאת העניים מהשכונות העניות בישראל. לטעמנו, המדינה חייבת לקבוע שבכל בניין שנבנה, לפחות 10% מהדירות יהיו דירות לדיור הציבורי ועליהן להישאר בידי המדינה. הצעות ברוח זו הוצעו בעבר, הן במסגרת הדיונים על הודל"ים, הן בהקשר של רפורמת התכנון, וגם לאחרונה על ידי הוועדה במסגרת הדיון על הותמ"ל. חשוב לציין שישנן גם הצעות חוק שעלו על ידי חברי כנסת משדולת הדיור שהציעו גם הם את פיתרון התמהיל.
נושא מצוקת הדיור בישראל בכלל, והדיור הציבורי בפרט, איננו חדש ושורשיו בהזנחה רבת שנים וארוכה של ממשלות ישראל השונות, שהאמינו בשוק חופשי וכתוצאה מכך, לא השקיעו משאבים מספיקים ולא בנו מערך ראוי לדיירי הדיור הציבורי. הממשלות לא השכילו להבין, שהדיור הציבורי והבנייה הציבורית, אינם רק פתרון לעניים, אלא מהווים חלק מהפתרון הכולל ליציבות בשוק הדיור בישראל. הוכחה חותכת לבעיה הוצגה בשבוע שעבר ע"י ועדת אללוף, שפרסמה מסקנותיה גם בנושא הדיור הציבורי וקבעה שדיור ציבורי הינו חלק מהפתרון הכולל לבעיית העוני הרב דורי.
במצב האבסורדי שנוצר היום, ממשלת ישראל הנוכחית מכירה בבעיית הדיור, אך נותנת פתרונות במקומות לא מתאימים, לדוגמא: משקיעה כ- 2.4 מיליארד ₪ לפחות בתכניתו של שר האוצר- 0% מע"מ. לשם השוואה, מדינת ישראל משקיעה כ- 1.4 מיליארד ₪ בסיוע בשכ"ד ל- 140,000 הזכאים. אך למעשה, הסיוע בשכר דירה מחמם את שוק השכירות, מעודד אנשים עם כסף פנוי לרכוש דירה להשקעה, ומייצר עליית מחירים, במקום לייצב את השוק.
מפורום דיור ציבורי נמסר: "לאור המציאות העגומה, במסגרתה ממתינים כ- 2,500 זכאי משרד השיכון וכ-30,000 זכאי משרד הקליטה, פתרונות מעיין אלו אינם הפתרונות הנכונים לייצוב שוק הדירות בישראל. נדרשת השקעת משאבים בבניית נוספת של דיור ציבורי, בשיפוץ ותחזוקת המבנים ובשיפור השירותים לדיירים. כמו כן, הפורום קורא לממשלה לאמץ את רעיון הבנייה בתמהיל וליישם את המלצות וועדת אללוף. העדר תוכניות ופתרונות אמיתיים לבעיית הדיור הציבורי עלולים לדרדר חלק מהאוכלוסייה ממעמד הביניים לקו העוני".
***
***
לקראת כנס דיור הציבורי מחר בכנסת, העלינו נייר עמדה עם מספר נתונים שנחלק לחברי וחברות הוועדה:
* הדיור הציבורי חוסל – יש רק 70,000 יחידות דיור, כולל בתי גיל הזהב – רק 3% ממלאי הדיור במשק
* רק 2% ממקבלי הסיוע בשכר דירה מקבלים סיוע בסכום המתקרב לעלות שכר דירה
* שיעור ההוצאה הכוללת על דיור בקרב שוכרי הדירות החיים בעוני עומד על כ- 50%
הממשלה משקיעה בדיור – רק עבור העשירונים העליונים
וועדת אללוף המליצה | הממשלה מקדמת |
v הגדלת מלאי הדיור הציבורי על ידי רכישת 1,500 יח"ד בשנה –1.5 – 1.87 מיליארד בשנה | v תכניות "מחיר מטרה" ו"מע"מ 0%" לשכבות מבוססות2.95 מיליארד ₪ בשנה |
v ייעוד 2%-7% מהדירות במכרזי קרקע ומכרזי מחיר למשתכן לטובת דיור ציבורי | v הצעת חוק לקידום הבנייה במתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל) עם 0% דיור ציבורי |