בתמונה: עבודות קק"ל במתחם הכפר עואג'ן שבנגב. צילום: הרב אריק אשרמן
הצטרפו למחאה של תושבי עוג׳אן, לאחר שקק"ל, ומנהל מקרקעי ישראל, כזרועות של הממשלה, החליטו לבער להכין את אדמת הכפר שלהם (למען ייעורו). אתמול (13.5) המשטרה פיזרה באלימות אוהל מחאה ואף עצרה ילדים. הרב אריק אשרמן גילה שהטרקטורים של קק"ל פגעו בצינור מים על האדמות. הפעולות הללו הפתיעו את השר שמיר שהיה בסיור באיזור.
אתמול (13.5) קיבלנו הודעה שטרקטורים של קק"ל החלו לעבוד באזור אדמות הכפר עואג'ן שבנגב. הטרקטורים של קק"ל החלו ביעור שטח בתוך מתחמי הכפר! כזכור לאחרונה ישנה פעילות אינטנסיבית לייעור באזור הצפוני של לקיה בכפר אל מסעדיה וכעת גם בצד הדרומי מערבי. בעקבות העבודות הועד החליט להשבית את הילדים ולארגן שביתת שבת במקום.
סרטון מהעבודות של קק"ל באל ג'וען
צפו: שוטר מושך ילד באלימות ומשליך רימון עשן
בעקבות המחאה, המשטרה הגיעה ופעלה באלימות לעצור את המוחים. הראשון שנעצר היה עטיה אלעסאם יו"ר המועצה האזורית של כפרים הלא מוכרים (שכנראה סומן, כי הוא נעצר ברגע שהוא יצא מהרכב שלו) ועוד חמישה מהעצורים והעבירה אותם לתחנת משטרת העיירות. המשטרה אף עצרה באלימות מספר ילדים (בני 9 ו10) ואדם נוסף נעצר בתחנת המשטרה עצמה.
בסיכומה של המחאה
אתמול (13.5) בישרנו הנעצרים שוחררו ורק עטיה אלעסאם קיבל צו הרחקה ל-15 יום. בעבר קיבלנו תשובה ממנהל מקרקעי ישראל שיעצרו את העבודות בכדי לעשות בירורים. אך לא טרחו לחזור לתושבים עם התוצאות, אלא פשוט הטרקטורים של קק"ל הופיעו כאמור והתחילו בעבודות הייעור. אנו רואים בקק"ל ובמנהל מקרקעי ישראל כזרועות של הממשלה שאחראית לעצור את העבודות ולדאוג לעתיד התושבים.
לתושבים יש מסמכים שמוכיחים את הבעלות, אך יש שטח גדול שהם הפסידו את הבעלות עליו בבג"ץ בשנת 1988. הרב אריק אשרמן מוסר כי לא ידוע לו שאנשי הכפר הראו את המסמך של הכשרת הישוב לבג"ץ ב-1988. כנראה שבמקרה הזה, כמו כמעט כל פעם שמגיעים לבית המשפט, בית המשפט לא מכבד את המסמכים המסורתיים שהכשרת הישוב כן הכירו בהם.
כנראה שקק"ל עבדו לא רק בשטח שעבר מידי התושבים, אלא גם בשטחים אחרים. מעבר לגזלה והאלימות, מה שהיה מחריד אתמול (אם לא מפתיע) היה חוסר הנכונות של קק"ל ושל המשטרה לתת לבעלי הקרקע אפילו המידע הבסיסי. הם לא מוכנים לומר בדיוק מה הם עושים על הקרקע, או לשוחח על גבולות השטח שמיועד לייעור. בקק"ל מסרו בצורה לא רשמית שהם עובדים על "שטח קטן" וביקשו שנפנה למנהל מקרקעי ישראל, אשר ביקשו מהם את העבודה. אנו עדיין מחפשים את דרך הפעולה הנכונה לעצור את העבודות. אך יש פה בהחלט מגמה לעצור את ההתפתחות של הכפר לקיה.
קיבלנו דיווח השר שמיר בעצמו היה בסיור בכפר לקיה, וטען שלא ידע, שקק"ל התחילו בעבודות הייעור, והתחיל לעשות טלפונים.
הרב אריק אשרמן שנכח בעבודות וצילם מסר כי הטרקטורים של קק"ל פגעו בצינור מים. הוא פנה לשוטר במקום וקיבל את התשובה: "מה זה משנה, זאת לא אדמה שלהם". הרב אשרמן הזכיר לו שגם צינור מים יכול לעבור דרך אדמות המדינה ואסור לפגוע בו. והוא ענה לו שהוא צודק ודאג לטפל בתיקון שלו. אך מי ישלם על כל המים שנשפכו ?!
עידכון להיום (14.5): אין החלטה כרגע לעצור את עבודות הייעור שקק"ל מבצעת בשטח של הכפר.
הפיצו את דבר המחאה של תושבי עואג'ן, כחלק מהמאבק להכרה בכפרים הלא מוכרים בנגב!
עידכון מה-19.5: העבודות עדיין ממשיכות. הנה צילומים וסרטון שהעלינו לפייסבוק
*