"אני חולם הרבה שהצבא נכנס לבית ורוצה להרביץ לנו": השפעתן של הריסות בתים על ילדים ומשפחות פלסטיניים ›

ילדים, הם אולי, הקורבנות הפגיעים ביותר של הריסות הבתים. הילדים, הם אותם צופים שקטים שלעיתים קרובות פגיעתם זוכה להתעלמות. בעוד אנו מתכוננים ליום העתירה בבית המשפט העליון, ה-28 בחודש להחזרת סמכויות התכנון בשטחי סי לידי הפלסטינים, נישא בלבבנו את כל הסטודנטים המעולים שציוניהם צנחו מטה; את הילדים הצעירים שחיפשו לשווא בהריסות ביתם צעצוע אהוב; ואת הילדים הבוגרים יותר ששבו להרטבת לילה. כל אלו שהושפעו ומושפעים עדיין מאותן החרדות שנולדו עם הרס ביתיהם. זהו פוסט על ההשפעה של הריסות הבתים על ילדים בפרט ומשפחות בכלל.

hebrew

הרס הבית כפי שהוא מתבטא באמנות ילדים

בסוף שנות התשעים, אקטיביסט הפעיל סדנאות יצירה לילדים שבתיהם נהרסו כתוצאה מצו מנהלי באזור בית לחם. כמה מהיצירות שלהם מוסגרו ותלויות באזור הישיבות במשרדנו, ומזכירות לנו להקשיב לאלה, הפגיעים במיוחד, שקולם דומם.

 

childrendrawings1

childrensdrawing2

childrendrawing4

childrensdrawing3

childrendrawings5

מחקר – השפעת הריסות בתים על ילדים

המחקר "בתים הרוסים – השפעתן של הריסות בתים על ילדים ומשפחות פלסטיניים" שהוצג בתוך דו"ח של הארגון "הצל את הילדים – בריטניה", מראה ש:

  • נערכה השוואה של שאלוני בריאות הנפש בין ילדים שבתיהם נהרסו עם קבוצת ביקורת. ההשוואה העלתה כי בריאותם הנפשית של הילדים שבתיהם נהרסו גרועה יחסית לקבוצת הביקורת, גם שישה חדשים לאחר ההריסה.
  • החוויה של הריסת הבית יכולה לגרום לטראומה לטווח ארוך.
  • ילדים שבתיהם נהרסו חווים יותר קושי להתרכז מקבוצת הביקורת. הם פעילים יותר, המוטיבציה שלהם נמוכה, מתבלבלים בקלות ומאבדים ריכוז בקלות, וחולמים בהקיץ.
  • ילדים שבתיהם נהרסו סובלים מחרדות ודיכאון יותר מאשר בקבוצת הביקורת. הם בוכים יותר, חוששים ללכת לבית ספר, חשים שאינם אהובים או שאחרים רעים אליהם, חשים אשמה, עצבנות ומאד מתוחים.
  • ילדים שבתיהם נהרסו מסוגרים יותר מקבוצת הביקורת, מעדיפים להשאר לבד או לשמור על דממה בנוכחות אחרים.
  • ילדים שבתיהם נהרסו מתלוננים יותר על כאבים פְּסִיכוֹסוֹמָטִיִּים, כמו סחרחורות, כאבים במיקומים שונים בגוף ובעיות בנשימה ללא שום סיבה נראית.
  • מתבגרים שבתיהם נהרסו סובלים מיותר סימפטומים הקשורים בטראומה, לעומת קבוצת הביקורת. תופעה זו מתקיימת גם שישה חודשים לאחר הריסת הבית.


במילים שלהם

"אני לא אוהבת קולות רמים של ילדים. אני אוהבת לשבת לבד ולישון" – ילדה מבית לחם.

"אבא שלי קיבל שבץ והוא רתוק למיטה. הוא מאד עצבני ולא יכול לסבול אף אחד מאיתנו. היחסים בין האחים שלי וביני השתנו, והתחלנו להגיד מילים שלא נהגנו לומר מעולם" – ילדה מרמאללה.

"אני חולם הרבה שהצבא נכנס לבית ורוצה להרביץ לנו… אני לא יכול לישון לפעמים, כי אני נזכר בבית שלנו" ילד, רמאללה.

"הבת שלי אומרת – אני לומדת ולומדת, אבל במבחנים כשהמורה שואלת אותי אני שוכחת" – אמא, בית לחם.

"הלב שלי הפך שחור" ילדה, רמאללה.

קיראו עוד: 

צפו: כיצד מערכת התכנון הצבאית משפיעה על החיים שלנו:

hebrew

אודות רבנים למען זכויות האדם

רבנים למען זכויות האדם הוא הארגון היחיד בישראל המשמיע את קולה של המסורת היהודית בתחום זכויות האדם. הארגון נוסד בשנת תשמ"ט (1988) ומונה מעל מאה חברים – רבנים מוסמכים וסטודנטים לרבנות.