רעות סרוגו מראיינת, לעיתון הפרקטיקום של החוג לשירותי אנוש במכללת עמק יזרעאל, את נטלי לוי. נטלי מבצעת הכשרה מעשית בקבוצות העצמה לדיור הציבורי, כחלק מפעילות רבנים למען זכויות האדם. לפני שנתיים זכה הפרויקט פרקטיקום במקום הראשון בתחרות של מכללת עמק יזרעאל. קיראו כיצד הפרויקט מעצב את הסטודנטיות ומהו החזון שנוצר בשטח
נטלי, ספרי לי מהו ארגון שומרי משפט?
הארגון פועל לקידום השכבות החלשות בתחומים רבים, מפעיל לחצים למען שמירה על זכויות המיעוטים בישראל. אנו פועלות בתחום הדיור הציבורי במיצוי זכויות והתנהלות בירוקרטית של אזרחים מול עמידר ומשרד השיכון. במסגרת תפקידנו אנו עורכות ביקורי בית לדיירים וחלק מרכזי בפרויקט הוא קיום מפגשי הַעֲצָמָה.
מהו מפגש הַעֲצָמָה ומהו המשמעות שלו?
בשכונה קשה בה מרוכזות מרבית מהבעיות בתחום הדיור מתקיים מפגש עם דיירי הבניינים אחת לשבוע. מטרת המפגשים היא שלאחר תקופה של שלושה חודשים, לכל בניין יהיה אדם שאחראי על טיפול בהפניות של דיירים, ינהיג את הקבוצה והוא זה שיוביל אותם בעתיד. הרב קובי וייס, המדריך שלנו, נותן להם כלים כיצד להתנהל, מה עליהם לעשות בשביל עצמם ולא שייתנו להם. במסגרת המפגשים, מגיעים רבנים שמעבירים שיעורים ואף ראש העיר נכח במפגש שכזה. השאיפה להרחיב את הפרויקט לעבור לשכונות נוספות ולתת מענה לכל האנשים שמתגוררים בדיור הציבורי.
את מרגישה שקיבלת דבר כלשהו מעצם ביצוע הפרקטיקום השנה?
ההתמחות נותנת לי רשת קשרים, למדתי איך לדבר מול קהל וכיצד לפנות לאנשים. החשיפה לבעיה של הדיור הציבורי בישראל ולעבודה שיש אנשים שמצבם לא טוב. הדרך לגשת אליהם אמפטית ולא תקיפה ובסיטואציות אחרות לדעת להיות אסרטיבית, לדעת איך להיות האזן הקשבת שלהם ומה לעשות כדי לעזור להם. הידע התיאורטי שניתן לי בכיתה הוסיף כמובן. דבר חשוב נוסף שלמדתי השנה הוא לא לשפוט לפי סטריאוטיפים.
צפו: פרויקט שלנו להעצמה של דיור ציבורי בבית שאן הגיע לטופ 5! בתחרות של במכללת עמק יזרעאל. את המצגת יצרו הסטודנטיות תאיר נשיא נטלי לוי
האם את מרגישה שהפרקטיקום בארגון מעצב את הזהות שלך כאשת שירותי אנוש? איך זה בא לידי ביטוי ?
נטלי: כן באופן אישי, זה שינה את התפיסה לגבי התחום שאני רוצה לעסוק בו. כלומר, לא בהכרח גיוס והשמה אלא בפן החברתי, מעדיפה להיות פעילה בשטח מאשר עבודה משרדית. בארגון הזה יש גם מעט אדמיניסטרציה של הכנסת נתונים טלפונים אך יותר פעילות בשטח. הסמסטר הזה הראה לי צדדים אחרים שלא רואים בכל ארגון. שנה שעברה הייתי יותר בתפקיד אדמיניסטרטיבי. השנה גיליתי שיש הרבה מקום ליצירתיות. אני אדם בעל פתרונות יצירתיים ופה גיליתי שאפשר לשלב זאת בפרקטיקום שזה מעבר לתפקיד משרדי. חשוב לי להביא את הקול שלי.
האם מתישהו קיבלת תחושה שאת מבצעת משהו שלא קשור לפרקטיקום שלך?
היו מספר סיטואציות, הגיוני שעוד יקרו אחרות כמו שקורה בכל ארגון. כשזה קורה אני אומרת לעצמי, שאם זה מה שהמנהל שלי רוצה שאעשה אז בסדר, אני לא צריכה לחשוב שמנצלים אותי ולחשוב האם זה לא בסדר, אלא לזרום עם זה, אעשה מה שהוא מצפה, אך אדאג לקבל הסברים. מעבר לזה שהמדריך שלי כל הזמן משתדל לתת לי להרגשה טובה ולהתחשב, מרגיע ותומך בנו.
מה השאיפה האישית עד לסוף השנה?
אני רוצה השנה לזכות בפרויקט מצטיין של החוג. בעיניי השאיפה של כל סטודנט זה לזכות בתואר זה. ברגע שדנים עלייך בפרויקט מצטיין זה אומר שהעשייה נראית לעין, שרואים שפעלתי למען הארגון. הדבר יביא לי סיפוק פנימי וחיצוני.
לדעתך, ברגע שתצאי לשוק העבודה יהיה לך יתרון על פני סטודנטים שלא ביצעו פרקטיקום?
כמובן, שנה שעברה הייתי במשרד גיוס והשמה והכרתי אנשים שלא ביצעו פרקטיקום והיו חסרי ניסיון. לומדים המון מהמדריך בשטח תוך ליווי של המרצה בכיתה.
מתוך עיתון הפרקטיקום של החוג לשירותי אנוש במכללת עמק יזרעאל (עמוד 6) | עוד על קבוצת הדיור הציבורי בבית שאן