למה מפסידים הבדואים בבתי המשפט? ›

By israeltourism (Flickr: Israel Supreme Court) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

לאחר הקמת ישראל החליטה המדינה שלא להכיר בשיטת הבעלות הבדואית המסורתית במקרקעין, שמוסדות הציונות תמיד הכירו בה. מכאן הבדואים נועדו מראש להכשל בבתי המשפט בתביעות על קרקע – לפתע מסמכי הבעלות שלהם חסרי כל תוקף בעיני החוק הישראלי. לפני הקמת המדינה אותם מסמכי בעלות דווקא הוכרו על ידי המוסדות הציוניים, על ידי השלטון הבריטי ואף על ידי השלטון העות'מני. דוקטרינה משפטית חדשה גזרה על הבדואים כישלון ידוע מראש.

"סבורני שטעות בידך. אתה כראש המדינה העברית לא תוכל לגזול את אדמת הבידואים", כך אמר בכיר הקק"ל יוסף וייץ לדוד בן-גוריון – ציטוט זה מביא לנו פרופ' גדי אלגזי במאמרו על אדמות הנגב. ובהזדמנות אחרת אומר יוסף וייץ לבן-גוריון, כי "האדמה הטובה בנגב היא קניינם של הבדואים ובעדה צריך יהיה לשלם". הוא צדק ביחס לקניין הבדואים, כותב פרופ' אלגזי; הוא טעה כשחשב שמעתה צריך יהיה לשלם בעדה. ניגוד לתמיכתו המוצהרת והמבורכת בזכויות המיעוט הערבי, רומז בן גוריון על גישה שונה באומרו: "לא נאכלס הנגב בדרכים האורתודוקסיות […]"

עם הקמת מדינת ישראל נוצרה דוקטרינה משפטית שלא מכירה בשיטת הבעלות הבדואית המסורתית וכך הופכת את תעודות הקניין שיש לבדואים לחסרות משמעות, ואותם לפולשים על אדמותיהם. איך הייתם רואים אדם שהגיע איתכם להסכמות והכרה על כללים מסויימים, ושסייעתם לו וגיליתם כלפיו יחס ידידותי, ומרגע שניתנו לו כוח וסמכות התנער מכל ההסכמות ושכח את העבר? אנחנו לא כאלו, העם היהודי טוב מזה!

בנוסף בדואים רבים הועברו סמוך לקום המדינה בכפייה לאזורים אחרים, תוך הבטחה כי ההעברה זמנית. אך ההעברה לא הייתה זמנית, וכך מחד לא ניתן להם לשוב לאדמותיהם ומאידך נטען שאין להם הוכחות בעלות על האדמות החדשות אליהם הועברו.

בתי המשפט שפטו את המחלוקת הקרקעית מתוך מסגרת הסתכלות צרה, בהתבסס על התשתית החוקית של החוק הישראלי, ובלי האומץ הדרוש לצאת נגד דוקטרינה משפטית זו שהלכה והשתכללה. ככל שנוצרו תקדימים משפטיים שמיסדו את אי-ההכרה בשיטת הבעלות הבדואית המסורתית, כך קטן הסיכוי להחלטה אמיצה של שופט שייצא נגד מסורת הפסיקה של קודמיו. אם כי מעולם לא נדרש בג"צ לסוגיה העקרונית הזו באופן ספציפי.

praver-1

תגיות:

אודות רבנים למען זכויות האדם

רבנים למען זכויות האדם הוא הארגון היחיד בישראל המשמיע את קולה של המסורת היהודית בתחום זכויות האדם. הארגון נוסד בשנת תשמ"ט (1988) ומונה מעל מאה חברים – רבנים מוסמכים וסטודנטים לרבנות.