הרב סיגל אשר מביאה לפנינו את התעלומה של א. שהפקידה דמי ערבות עבור בנה. המשטרה הבטיחה לה שתוכל לקבל בחזרה את הכסף. היא לוותה מחברים כספים, אך לא הצליחה לקבלם בחזרה. וכאן התחיל הסיפור הבלשי שלנו: ניסינו לברר ביחד איתה, איך מקבלים בחזרה דמי ערבות. כנסו לתוך מבוכי הבִּירוֹקְרַטְיָה של המשטרה, כפי שהם נחווים בידי האיש הקטן.
לפני כמעט שנה, בדצמבר 2012, יצא בנה החייל של א. ל'אפטר' מהצבא. במהלך הבילוי הסתבכה קבוצת החיילים, והבן בתוכה, בקטטה עם קבוצה אחרת. הם נעצרו, ובמוצאי השבת הובאו בפני שופטת, שקבעה שהם ישוחחרו בערבות. ההורים נאלצו ללוות כסף מקרוביהם על מנת לשלם את דמי הערבות, שאותם הפקיד האב במזומן בסניף בנק הדואר הסמוך למקום מגוריו, והבן שוחרר מהמעצר. בטופס תשלום כספי הערובה צויין כי "בתום 180 יום בטל העירבון הכספי. עם ביטולו קמה זכאות לקבל את מלוא סכום העירבון שהופקד", וכן נכתב שם כי "הוראה על כך תישלח לכתובתו של המוטב, באופן אוטומטי".
אי אפשר לקבל את כספי העירבון בחזרה
כלומר בתחילת חודש יוני 2013 היתה אמורה להגיע לביתה של א. הודעה בדואר על האפשרות לקבל בחזרה את כספי העירבון. חלפו 180 ימים, והודעה בדואר לא הגיעה. אך מכיוון שלא נעשתה עבירה אחרת, ידענו כי אפשר לקבל בחזרה את דמי הערבות ששולמו. וכאן מתחיל הסיפור הבלשי שלנו…
המקום הראשון אליו פנינו היה האינטרנט. בתמימותנו חשבנו שמכיוון שבנה של א. איננו הראשון שזכאי לקבל החזר של דמי הערבות ששולמו בעבורו, יהיה קל למצוא את הנוהל המתייחס להשבת הכסף. אולם נוהל כזה לא נמצא. אם כן, לאן לפנות?
האם עלינו לפנות למשטרת פתח תקווה, שם הוא היה עצור, או לראשון לציון, שם הוא הובא בפני שופטת במוצ"ש? האם ההחזר צריך להתקבל מהמשטרה, מאחר שהוא שולם למשטרה, או מבית המשפט, שפסק שיש לשלם את הערבות?
פנינו לעורך הדין מהסנגוריה הציבורית, אשר ייצג את בנה של א. לאחר מעצרו, ושאלנו אותו מה ההליך לקבלת כספי הערבות לאחר תקופה של 180 יום. הוא אמר שיש להגיע פיזית לבית המשפט בפתח תקוה, למזכירות מעצרים בקומת הכניסה, ולמלא שם טופס "בקשה להחזרת הפקדה כספית". לאחר מילוי הטופס יש להחתים את תחנת המשטרה על הסכמה לביצוע ההחזר, ולמסור את הטופס לבית משפט השלום בפתח תקוה.
על מנת שא., שעובדת לפרנסת משפחתה בשעות הפעילות של בית המשפט, לא תיאלץ להפסיד ימי עבודה לחינם, החלטנו לברר בבית המשפט שזהו אכן ההליך. שלחנו מכתב לבית משפט השלום בפתח תקוה, והתשובה שקיבלנו היתה שאת ההחזר צריך לקבל במשטרת פתח תקווה. קיבלנו את המכתב עם חותמת של בית המשפט, ואיתו פנינו למשטרת פתח תקוה. במשטרה אישר קצין החקירות בכתב ידו את קבלת הכסף. בשלב זה היו בידינו אישור מבית המשפט ואישור מהמשטרה לקבל את הכסף. מצויין! אבל… איך בדיוק מקבלים את הכסף?
קצין החקירות אמר שאפשר לקבל את הכסף בבנק הדואר, אך בבנק הדואר לא ידעו על מה מדובר. הופנינו למחלקה המשפטית של דואר ישראל, גם שם לא ידעו לענות על שאלתנו.
לאחר עשרות שיחות טלפונים, פקסים ומכתבים שלקחו מספר חודשים, כאשר עדיין לא הבנו איך תוכל א. לקבל את כספה בחזרה, התייעצנו עם עו"ד שעובדת בעמותה שלנו, שאמרה: "אפשר לקבל את הכסף רק בפנייה ללשכת המפכ"ל.” נשמע מוזר, אבל היינו חייבות לנסות. פנינו ללשכת מפכ"ל המשטרה. לאחר שהעניין הועבר מגורם אחד למשנהו, קיבל את הטיפול בתיק קצין, שהתחיל לברר את העניין. כמה שבועות לאחר מכן הוא אמר שאיתר את מקור הבעיה: החליפו טכנולוגיה, ולכן היו בעיות בהליך השבת דמי הערבות. עכשיו, הוא הבטיח, זה אמור להתבצע בצורה הרבה יותר פשוטה, באמצעות אישור ממוחשב שמועבר למחשב של בנק הדואר.
כששאלתי מה הנוהל התברר שאין טופס מסויים שאותו יש למלא כדי לבקש החזר של דמי ערבות. באחד הימים קיבלתי הודעה מאותו קצין, שאמר שבנה של א. יכול ללכת לבנק הדואר הסמוך לביתו ולקבל שם את הכסף. ליתר ביטחון ביררתי בדואר את העניין. שם בהתחלה לא ידעו על מה אני מדברת, אולם בבדיקה חוזרת אישרו שאכן יש הוראה להשיב לו את הכסף. לקראת סוף אוקטובר, כמעט חמישה חודשים לאחר המועד שבו אפשר היה לקבל בחזרה את דמי הערבות ששולמו, הכסף התקבל.
ואנחנו נותרנו עם הרבה שאלות:
- למה באתר המשטרה יש הסבר ברור איך לשלם ערבות, אך לא מוסבר איך לקבל אותה חזרה?
- למה אדם ששילם ערבות, ומגיע לו לקבל אותה בחזרה, צריך לעבור מסע ייסורים שכזה?
- כמה אנשים לא הצליחו לקבל בחזרה את כספם? ומה המשטרה/בתי המשפט עושים עם הכסף הזה?
- פנינו למשטרה עם השאלה הראשונה, אנחנו עדיין מחכות לתשובה.