עוני – למי באמת אכפת מזה?: סיכוי ההצלחה של ועדת אלאלוף ›

cc: wikipedia | אברהם ויצחק (מסדרת סיפורי התנ"ך), 2006

מחר (26.11) תתכנס ועדת אלאלוף שמינה שר הרווחה ל"מלחמה בעוני". זו לא הועדה הראשונה שממנה מדינת ישראל לעסוק בנושא, ב- 2005 מונתה ועדת בכר, ב- 2007 מונתה ועדת טרכטנברג, ההמלצות שלהם לא יושמו ובמדינת ישראל מספר העניים גדל והולך. זו לא טעות, זו מדיניות.

מאת: הרב עדית לב

בעשר השנים האחרונות אני רואה את ההתנהלות של מדינת ישראל בהקשר של אנשים החיים בעוני, תוצאות המדיניות הן הגדלת מספר העניים. גם בתקציב האחרון שעבר, כאשר קוצצו קצבאות הילדים הובטח לציבור הישראלי כי משפחות החיות בעוני "יקבלו פיצוי" מהמדינה דרך הקצאת תקציב לביטחון תזונתי. קצבאות הילדים קוצצו אך שום תוכנית שאמורה לסייע למשפחות לא הופעלה עד כה.

מסרבים להצעות הפורום למאבק בעוני

והנה, שר  רווחה חדש – וועדה חדשה. במקביל לוועדה החדשה הגיש ביטוח לאומי המלצות לתוכנית למלחמה בעוני והציג אותה בכנס שדרות. שר הרווחה הכריז בתקשורת כי דיוני הוועדה יהיו פתוחים לקהל הרחב. נציגי השר סרבו להצעת "הפורום למאבק בעוני" להכליל אנשים החיים בעוני בוועדה, אך הובטח כי אנשים החיים בעוני יוכלו להשקיף, ואולי אף לדבר בפני הוועדה.

והנה הגיע הרגע לפרוע את השטר – מחר מתכנסת הוועדה לדיון הראשון שלה, שאמור היה להיות פומבי. בשום מקום באתר משרד הרווחה לא מפורסם שהוועדה מתכנסת, מקום הכינוס או שעותיו. נראה כי אין בסיס להבטחות השר. אנשים החיים בעוני ואחרים שאינם חברי וועדה יתקשו מאוד לעקוב אחר דיוניה.

בעשר השנים האחרונות למדתי שאנשים החיים בעוני חייבים להיות חלק מכל שיח וניסיון לצמצם את מספר העניים בישראל, זוהי גם הטענה של תנועת העולם הרביעי. בוועדה הזו אין שום ייצוג לקול של אנשים החיים בעוני, והם מודרים מהשיח סביב גורלם.

האיום החברתי מול האיום הביטחוני

אני לא אופטימית לגבי סיכוייה ההצלחה של ועדת אלאלוף, אני מניחה שיימצא האיום הביטחוני שידחוק הצידה את ההשקעה בצד החברתי. אך יותר מזה – וועדה שאין בה קול לאנשים החיים בעוני, לא תדע לבנות תוכנית שתסייע לאוכלוסיות להם היא מתיימרת לעזור.

אם הייתי יכולה להשפיע על עבודת הוועדה – הייתי מציעה להם לתת לאקדמאים להגיש את כל הניירות שהם יודעים לכתוב מצויין, ולצאת לסדרת שימועים ברחבי ישראל, ובשימועים אלו להזמין אנשים החיים בעוני לספר על הקשיים בהם הם ניתקלים בדרך לשפר את מצבם, ומה הם חושבים שיעזור. אין לי ספק ששילוב בין הידע של האנשים החיים בעוני לבין האקדמיה – תוכל מדינת ישראל לשנות את מצבה הכלכלי חברתי. יש לי ספק רב האם מדינת ישראל רוצה לשנות את המצב הקיים.

הרב עידית לב

מקור התמונה: cc: wikipedia | אברהם ויצחק (מסדרת סיפורי התנ"ך), 2006