רשמים של הסטודנטים מבית המדרש לזכויות האדם במכללה האקדמית עמק יזרעאל בעקבות הסיור בעוטף ירושלים ›

cc: wikipedia

רשמים של הסטודנטים מבית המדרש לזכויות האדם במכללה האקדמית עמק יזרעאל בעקבות הסיור בעוטף ירושלים

חן בן חיים

"בסיור יכולנו לראות את הפנים האחרות של מדינת ישראל, פנים שדי מנסים להסתיר ולא ממהרים להעלות אותם לסדר היום. הגעתי לסיור עם דעות פוליטיות חזקות על המצב הקיים והסיור נתן לי לראות את המציאות מזוויות שלא הכרתי או נחשפתי אליהם. הסיור גרם לי להסתכל על בני אדם כבני אדם ויש דברים חשובים הרבה יותר מדעות פוליטיות כמו לדוגמא: זכויות אדם שנרמסות ונפגעות ביום יום ולאף אחד לא אכפת.

חזרתי מהסיור אדם אחר עם השקפת עולם שונה ואני שמחה שנסעתי לירושלים וראיתי את הצדדים הפחות יפים של המדינה כי חשוב לראות את המציאות היום יומית של אנשים אלה ואני באמת מקווה שהם לא יהיו שקופים ויקבלו יחס הוגן".

יצחק חטיב

"כבר המון שנים לא הייתי בירושלים. אף פעם לא ביקרתי במקומות בהם ביקרנו הפעם. הסיור הקנה לי המון ידע על ירושלים ובמיוחד על מזרח העיר. ראיתי שם חיים של תושבים שסובלים מקשיים ומחוסר זכויות. ראינו בתים שהערבים שגורשו מבתיהם בכוח ונאלצו להגר למקום אחר בלי לקבל כל פיצוי או זכות לחיות בשקט עם זכויות הבסיס כגון אישורי בנייה, תשתית מים או חשמל, קורת גג ועוד. בשייח ג'ראח ובכל מזרח ירושלים ובישובים הערבים שמסביב, בנו רק ארבעה בתי ספר מאז 1967…

התרשמתי מאוד מנאווה, היא אישה מדהימה, אני גאה שיש אנשים כאלה, פעילים בנאמנות למען זכויות אדם, בלי שום קשר לעדה, דת או לאום. היא עומדת ומדברת בקול צלול על האמת ומה שקורה בשטח. אני מקווה שיהיו יותר אנשים כמוה כי בעזרתה ובעזרת אחרים אולי יהיה פחות סבל ויותר שלום בעולם.

שמחתי לבקר במקומות קדושים, קבר רחל, הכותל ועוד.. לכל דת יש את המקומות הקדושים והקברים הקדושים. שמחתי להיות חלק מהמבקרים במקומות האלה והייתי יותר שמח אם הייתה לנו אפשרות לבקר גם במקומות הקדושים לנצרות ולאסלאם.

לסיכום, סיור מאוד מעניין וחשוב, מקווה לחזור לשם שוב ולהמשיך את הסיור המלא".

לודה גיטלב

"הרבה פעמים הייתי בירושלים באופן עצמאי  ובמסגרת בית הספר והצבא. במסגרת הסיור של "בית מדרש לזכויות האדם" נחשפתי לעוד פנים של ירושלים, מזרח ירושלים  ועוטף ירושלים. על מקומות האלה שמעתי בעיקר מהטלוויזיה ולרוב בהקשר שלילי (הפגנות ובנייה לא חוקית).

אחרי מלחמת ששת הימים סיפחה ישראל אל ירושלים שטחים רבים ועשרות כפרים פלסטינאים . מטרת הדבר- הגדלת שטח ישראל ונוכחות יהודית. תושבי מזרח ירושלים בעלי תעודת זהות כחולה וזכאים לשרותי ביטוח לאומי ושרותי בריאות אך אין להם זכות הצבעה לכנסת כי הם לא מכירים בריבונות של מדינת ישראל. אלו הדברים שכולם יודעים על תושבי מזרח ירושלים. על גדר ההפרדה ידעתי שהיא נועדה להפריד בין ישראלים לפלסטינאים על מנת לשפר את ביטחון התושבים בישראל אחרי פיגועי טרור רבים. על הגבלת כניסתם של מי שגר מעבר לגדר ההפרדה לשטח מדינת ישראל גם רובם יודעים. מה שהשפיע עלי בביקור למקומות האלה זה קודם כל ההזנחה של מזרח ירושלים, זבל לא מפונה וצפיפות. גדר ההפרדה העשויה מבטון גבוהה  כל כך והמחשבה שעברה לי בראש היא לא תחושת הביטחון, אלא תחושת ההפרדה הפיזית ותחושת הניכור מהאנשים שחיים מעבר לה. כך גם הרגשתי כלפי התנחלויות של משפחות יהודיות בלב שכונה ערבית. אותם האנשים מוכנים לחיות בתנאים ירודים רק כדי לגרום לעוד משפחה ערבית לעזוב את ביתה. גם אז היו לי רגשות מעורבים, אולי בכל זאת אפשר לחיות בשלום ? הריי הם חיים אחד בחצר של השני. ראיתי ילדים ערביים ויהודים חוזרים מבית הספר ולא זורקים אבנים האחד על השני! ירושלים היא עיר קדושה לכל הדתות ודווקא דת זה מה שמפריד בין אותם השכנים בעיר. פוליטיקאים ומנהיגים דתיים מובילים אותנו לכיוון ההפוך מהשלום ואהבת הזולת ולמלחמה המטופשת על המקום בעיר הקדושה. עוד פעם חזרתי מתוסכלת מעיר הקודש וכאשר שיתפתי את חבריי  בחוויית הביקור במזרח ירושלים לא הרגשתי הזדהות. אולי בגלל שהם פיזית לא היו שם ולא יכולים להזדהות עם הקושי לחיות תחת כיבוש.

בסך הכל הסיור פתח לי עוד זווית ראייה, והלוואי יום אחד לא יהיה צורך בגבולות והפרדות בין העמים ולא רק במדינת ישראל".

דור רוטמן

"הסיור היה מאוד מעניין, אני חושב שאם לא הייתי בבית המדרש לא הייתי מבקר במקומות אלה. הסיור תרם לי מאוד מבחינת הידע. חשוב לראות את הדברים בשטח ולא רק לשמוע על הקונפליקט מאמצעי התקשורת. לי היה חשוב לראות את הדברים מהצד השני! למרות שהדעות שלי היו מנוגדות לקו הסיור, והיו רגעים מאוד טעונים. הסיור היה חזק!"

צליל קדרון

"הסיור היה מאוד מעניין ומחדש. מעולם לא הייתי שם. אני אוהבת טיולי הליכה ולדעתי כדאי לעשות משהו שהוא מעבר לנסיעה באוטו, ירידה וחזרה… קצת להזיז את הרגלים. הייתי שמחה אם היה זמן לראות גם  את ירושלים המערבית.

לבסוף אני חושבת שהסיור היה חשוב מאוד, פתח לי זווית ראייה חדשה, ואולי היה כדאי בנוסף לשמוע מישהו מהצד השני על רגשותיו."

אור בכר

"בזכות הסיור קיבלתי פרספקטיבה לגבי המצב בירושלים. נאווה הציגה דעה מסוימת שנוגדת את הדעה שלי אך היא הצליחה להעביר את הנקודה בצורה מאוד מקובלת. היא הצליחה להגיע ללבי על אף הדעה השונה שלי.

בנוסף, הסיור היה מאוד מעניין וענייני. הגענו למקומות שלא הייתי מגיעה לשם לבדי וגם אם עברתי שם בצורה כזו או אחרת לא הבטתי את המצב העגום שם, ואין ספק שהיום כאשר אני אהיה באזור אני אראה את המצב בעיניים אחרות."

עופר כפרי

"לפני הסיור לא הייתי מודע לבעייתיות הכל כך גדולה במזרח ירושלים והמתחים והפערים ההיסטוריים שקיימים באזור. חרה לי כשראיתי את קבוצת האנשים מברוקלין שפרצו לבתים של משפחות פלסטינאיות. עניין אותי מאוד מה יקרה בעוד כמה עשרות שנים הרי יש ריבוי טבעי גבוה מאוד אצל התושבים הערבים וגם אצל היהודים שגרים במזרח ירושלים. הדבר יגרום לפיצוץ מעבר למה שקיים היום. בקבר רחל התעצבנתי מאוד על כמות הכספים שזרקו שם על בניית חומות וגדוד שלם של מג"ב ששומר. מה שיפה לראות זה שירושלים נשארת לאורך הדורות גורם כ"כ חזק ויפה למרות כל הבעיות שבעיר. בסה"כ זאת פיסת אדמה ואבנים שגורמים לכ"כ הרבה מתחים, מוות וגזענות. העיר חזקה יותר מדור או עם מסוים שחי בה".

אודות רבנים למען זכויות האדם

רבנים למען זכויות האדם הוא הארגון היחיד בישראל המשמיע את קולה של המסורת היהודית בתחום זכויות האדם. הארגון נוסד בשנת תשמ"ט (1988) ומונה מעל מאה חברים – רבנים מוסמכים וסטודנטים לרבנות.