הודעה לעיתונות: רוב בציבור היהודי חושב שתביעות הבדואים בקרקע צודקות, ומתנגד לפראוור ›

cc: flickr by Shlomi Fish

יש רוב בציבור היהודי המתנגד לתוכנית פראוור\בגין (42.8% מתנגדים לעומת 32.4% תומכים). | יש רוב בציבור לחושבים כי תביעות הבדואים בקרקע הוגנות (47% לעומת 34.6%), אך לפני שתביעות אלו הוצגו בפניו חשב רוב הציבור שהבדואים משתלטים על הנגב (88%) | 35% מהציבור הופתעו מתביעות הבדואים כי שמעו בתקשורת דברים אחרים. |  זאת לפי סקר של מכון פאנלס ביוזמת "רבנים למען זכויות האדם".

  • הממצאים מלמדים על מסע הסתה והטעייה חסר תקדים, שהביא את הציבור להאמין כי הבדואים משתלטים על הנגב, בעוד שתביעותיהם בפועל נתפשות כהוגנות על ידי רוב בציבור היהודי (הבדואים תובעים 5.4% מקרקעות הנגב, בעודם מהווים 30% מאוכלוסיית הנגב).
  • בהתאמה, כ-70% מהאוכלוסייה היהודית העריכו שהבדואים תובעים שטח גדול פי 5 ויותר ממה שהם תובעים בפועל (לפני שנחשפו לתביעות הבדואים).
  • הסקר הראה כיצד חשיפת מידע עובדתי הנוגע לתוכנית פראוור מובילה לשינוי עמדות מיידי: לאחר שנחשפו למידע על תביעות הבדואים בקרקע, אחוז החושבים כי נגד הבדואים מתקיימת התנכלות קפץ באחת מ-6.8% ל-23.4%. ולאחר שנחשפו גם לעלות התוכנית, רוב בקרב הנשאלים התנגד לפראוור.

היום, ד', ה-12.06, מתפרסמים נתונים של סקר שנעשה על ידי מכון פאנלס ביוזמת ארגון "רבנים למען זכויות האדם" החבר בפורום הכרה. הסקר נערך על בסיס מדגם מייצג של 500 איש, בגירים מהאוכלוסייה היהודית בישראל. טעות הדגימה 4.4%.

הסקר מצא כי בטרם נחשפו למידע עובדתי כלשהו, 52.2% מהציבור היהודי בישראל חשבו כי הבדואים משתלטים על הנגב ומדובר בבעייה קשה, ועוד 35.4% חשבו שיש משהו בטענה זו ואם הבנייה הבלתי חוקית תמשך היא תתממש (ביחד כ-88% חושבים כי במידה זו או אחרת נכונה הטענה שהבדואים משתלטים על הנגב). לאחר מכן נשאלה אוכלוסיית המדגם איזה אחוז משטח הנגב תובעים הבדואים, המהווים 30% מאוכלוסיית הנגב. 62.6% מהיהודים חשבו שהבדואים תובעים אחוז גדול יותר משטח הנגב ביחס לחלקם באוכלוסיית הנגב (הם ייחסו לבדואים תביעות על 31% משטח הנגב ומעלה). בפועל הבדואים תובעים נתח קטן בהרבה-  5.4% משטח הנגב בלבד. ולפחות 93.8% מהיהודים חשבו שהבדואים רוצים אחוז גדול יותר משטח הנגב (מעל 7%) לעומת מה שהם תובעים בפועל (5.4%). הדבר מלמד על תפישה מוטה ומוטעית לחלוטין של תביעות הבדואים ביחס למצב בפועל.

תביעות הבדואים הוגנות בעיני מרבית הציבור:

בשלב הבא הוצגה לנשאלים השאלה, לו היו הבדואים, המהווים 30% מאוכלוסיית הנגב, תובעים 5.4% מקרקעות הנגב, האם זו הייתה נראית לך תביעה הוגנת? רוב בקרב המשיבים [47%] ענו שאכן כך, לעומת 34.6% שעדיין היו רואים בכך תביעה לא הוגנת. השאר לא ידעו לומר מה דעתם. יש לציין כי רוב זה מגיע אפילו שלא הוצגו לנשאלים נתונים השוואתיים, לגבי השטח בנגב אותו תופסת האוכלוסייה היהודית. למעשה גם בבחינה השוואתית, צפיפות האוכלוסין בקרב הכפרים הבדואים הבלתי מוכרים בנגב גבוהה יותר מפי 6 לעומת הצפיפות בהתיישבות החקלאית היהודית הסמוכה – המועצה האזורית בן שמעון; ובעיירות הבדואיות הצפיפות גבוהה לעומת ערי הנגב היהודיות. חשיפה לנתונים השוואתיים אלו הייתה עשוייה להגדיל עוד יותר את התמיכה בתביעות הבדואיות כתביעות הוגנות ואף צנועות ומנימאליות.

ההפתעה מהנתונים ושינוי עמדות משמעותי:

לאחר שנחשף בפניהם כי הבדואים אכן תובעים רק 5.4% משטח הנגב 35.8% מהציבור אמרו בפירוש כי הופתעו מכך, מכיוון ששמעו בתקשורת דברים אחרים. 23.4% אמרו כי הדבר לא מפתיע, שכן נגד הבדואים מתנהלת הסתה ואפלייה, והקרקע שייכת להם; זאת בעוד שמתוך אותו מדגם, בתחילת השאלון (כלומר בטרם נחשפו לנתונים), רק 6.8% חשבו כי הטענה שהבדואים משתלטים על הנגב היא בגדר השמצה שקרית. זו קפיצה כבירה באהדה לטענות הבדואים רק בשל חשיפת נתון פשוט אחד – התביעות של הבדואים בפועל!

לבסוף, לאחר שנחשפו לנתונים, הנשאלים ענו לגבי תמיכתם בתוכנית פראוור בהינתן עלותה (האם הם תומכים בתוכנית שעלותה 6-8 מיליארד ש"ח, להעברת הבדואים מכפריהם לעיירות שייבנו לשם כך). רוב הנשאלים (42.8%) טען כי אין לבצע תוכנית כזו. 32.4% טענו כי בכל זאת יש לבצע את התוכנית. 24.8% השיבו: לא יודע.

רבנים למען זכויות האדם: הממצאים מלמדים על מסע הסתה והטעייה חריף וחמור נגד האוכלוסייה הבדואית, תוך יצירת רושם כאילו הבדואים זוממים להשתלט על הנגב, בעוד שתביעותיהם הצנועות – הנחשבות להוגנות בידי רוב בציבור היהודי – נוגעות לחלק קטן פי 6 מחלקם באוכלוסייה. על גורמים מסויימים בממשל ובתקשורת לעשות חשבון נפש, כיצד הסיתו את הציבור היהודי נגד הבדואים ויצרו אצלו מצג שווא מעוות, , בכך עברו על האיסור "לגנוב את דעת הבריות" (מסכת חולין).

הממצאים המלאים ונוסח השאלות המדוייק:ממצאי מחקר בנושא סוגיית הבדואים בנגב

' בתמוז התשע"ג     |     11.06.13

אודות רבנים למען זכויות האדם

רבנים למען זכויות האדם הוא הארגון היחיד בישראל המשמיע את קולה של המסורת היהודית בתחום זכויות האדם. הארגון נוסד בשנת תשמ"ט (1988) ומונה מעל מאה חברים – רבנים מוסמכים וסטודנטים לרבנות.