גם למתנחלים הורסים בתים, ועל זה אתם לא מוחים: שאלות ותשובות ›

Vigil against Israeli separation wall, Beit Jala, West Bank, 8.2.2013 cc: flickr Photos by: Ryan Rodrick Beiler/Activestills.org

אז מה ההבדל בין הריסת בתים לפלסטינים לעומת למתנחלים? ובכן, יש בעייתיות מוסרית בכל הריסה של בית מגורים יחידי של משפחה כשיש חלופה אחרת. אבל נחשוב על המאפיינים הרווחים של הבתים שהורסים לפלסטינים ולמתנחלים בשטח C – האם יש בסיס להשוואה ביניהם?

  • ההחלטה על איסור הבנייה ועל הריסת הבית נעשתה בפרוצדורה הוגנת ולגיטימית?

מתנחלים: רשויות בהן יש להם ייצוג אסרו על הבנייה של בתיהם והחליטו על הריסתם, כמקובל בדמוקרטיה.

פלסטינים: רשויות תכנון צבאיות של מדינה שהם אינם חלק ממנה, ושאין להם ייצוג בגופיה – אבל למתנחלים דווקא יש שם ייצוג – הן שאסרו על בניית ביתם והחליטו על הריסתו.

 –
  • מהו המעמד של הקרקע עליה נבנה הבית שנהרס?

מתנחלים: לרוב מוקמים המאחזים על קרקע של אחרים – קרקע פלסטינית פרטית\מופקעת\מולאמת

פלסטינים: לרוב בונים על קרקע בבעלותם הפרטית או על אדמות סקר שמעמדן לא הוכרע; הבעייתיות הרשמית עם הבנייה שלהם היא לרוב תכנונית בלבד, בשל חוסר יכולת לקבל אישורי בנייה ממערכת התכנון הצבאית. אפילו מתאם הפעולות בשטחים הודה לאחרונה כי רוב הבנייה הפלסטינית שנהרסת היא על קרקע פלסטינית פרטית.

זה דבר אחד לגזול קרקע פרטית של אחרים וזה דבר אחר לבנות על אדמתך שלך בניגוד לכללים של מערכת תכנון שחוסמת כמעט כל בנייה של בניי הקבוצה הלאומית שלך.

  • הבית הכרח הישרדותי? האם הוא ביתם היחיד?

מתנחלים: לגבי אלו במאחזים לרוב יש להם בית אחר\אפשרות לבית אחר שלא במאחז. לרוב מדובר באנשים צעירים מאוד, לעתים קטינים ו\או רווקים, שעוברים לבקתות או קרוונים לימים ספורים עד להריסתם. במקרה הנדיר של הריסות במאחז ותיק דואגת להם המדינה לחלופת מגורים. בכל מקרה הם לא נותרים חסרי קורת גג.

פלסטינים: לרוב משפחות שזה להן ביתם היחיד, אחרי ההריסות הם חיים לעתים באוהלים שמספק האו"ם או הצלב האדום עם ילדיהם הקטנים.

 –
  • מהו מֶשֶׁךְ החיים במקום בטרם ההריסה של הבתים\מבנים?
מתנחלים: לרוב קרוונים \ בקתות שזה עתה הוצבו ויצרו יישוב חדש.

פלסטינים: לרוב הבתים או האוהלים המיועדים להריסה נמצאים ביישוב שקדם לשליטה הישראלית בגדה, יישוב בו העבירו חיים שלמים, לעתים כמה דורות ברצף.

  • בבאיזה סמכות הוקם היישוב בו נמצא הבית שנהרס:

מתנחלים: המאחזים הוקמו אחרי הכיבוש, ואף [במקרה של יישוב בו יש הריסות] בניגוד לעמדת הריבון -צה"ל.

פלסטינים: לרוב היישוב הוקם לפני הכיבוש, כשהיה ריבון אחר שלא התנגד להקמתו. הבנייה היא לרוב התרחבות של יישוב קיים או מעבר של יישובי מערות ואוהלים לבניית אבן.

  •  אם כן, הבית הוא יותר כלי פוליטי מאשר פתרון מגורים?

מתנחלים: לרוב הוקם הבית \ קרוון שנהרס ביישוב חדש, קטנטן ולא מורשה, למטרת התפשטות מוצהרת וקביעת גבולות מדיניים או כתגמול על טרור.

פלסטינים: לרוב הבית שנהרס הוקם במסגרת יישוב קיים, ונבנה בשל צורך אקוטי בקורת גג [למעט מיזמי המאחזים הפלסטינים האחרונים שמודעים להיותם אקט פוליטי].

 –

  • מי הם בעלי כוח פוליטי לבחור לפרלמנט ולשנות את מעמד בתיהם באמצעות הפוליטיקה?

מתנחלים: כן, הם אזרחים.

פלסטינים: לא, הם נתינים של משטר צבאי.

  • מהו הסיכוי לקבל אישור בנייה כחוק מרשויות התכנון?

מתנחלים: ועדות התכנון האזרחיות שלהם מייצרות תוכניות מתאר נדיבות בהיקפן – למעט מקרים בהם המדינה, בהחלטה דמוקרטית, החליטה שהיא רוצה להימנע מליישב עוד מאזרחיה בשטח מסויים.

פלסטינים: הסיכוי לקבל אישור בנייה שואף לאפס. לרוב הכפרים הפלסטינים בשטח C אין תוכניות מתאר. אלו שקיימות הן מצומצמות ובעיקר תוחמות את שטח הכפרים.

 –
  • האם מקבלים הקצאות של אדמות המוגדרות "אדמות מדינה" לבנייה כחוק בשטח C?
מתנחלים: כן, נרחבות, ולמרות זאת בוחרים בקרקעות לא מוסדרות.

פלסטינים: כמעט לעולם לא. לכן אין להם ברירה אלא לבנות בחלקה המסורתית של משפחתם, גם כשהיא מחוץ לתכניות המתאר המצומצמות [כשלרוב הכפרים אין כאמור בכלל תוכנית מתאר, כך שמראש אין אפשרות לקבל אישור].

  • האם יקבלו פיצויים על ההריסה?

מתנחלים: במידה והמאחז ותיק, ייתכן + ניסור הבתים והזזתם.

פלסטינים: לא יקבלו, וייתכן שגם יידרשו לשלם על הריסת ביתם.

 –
  • האם הבנייה לא חוקית שלהם הוכשרה בדיעבד בעבר?

מתנחלים: כן, בשיעורים גבוהים [גם קניינית וגם תכנונית].

פלסטינים: לא ממש, שיעור שואף לאפס, ורק במקרה של חריגה תכנונית.

 –
  • מהי המשמעות של העקירה ממקום המגורים?

מתנחלים: בממוצע במצב סוציו-אקונומי גבוה יחסית, פתוח בפניהם שוק שכירות ומכירה גמיש, או פיצויים או חלופות דיור מסובסד; ובמקרי קצה שירותי רווחה של ישראל. בכל מקרה לא יישארו ללא קורת גג.

פלסטינים: נמצאים בתחתית הסולם החברתי ביחס לישראל. מרקם חייהם תלוי בקרבה למקום מגוריהם המקורי, כפי שמוסבר מטה:

 –
  • מהו הצורך בקרקע הספציפית בה נמצא ביתם?

מתנחלים: לא חייבים קרקע ספציפית – נהנים מחופש תנועה, לרוב לא תלויים בחקלאות מסורתית [נתוני אבטלה נמוכים ולרוב בעלי מקצועות חופשיים עם הכנסה מעל לממוצע]. היאחזותם בקרקע מסוימת אינה הכרח קיומי שיכול להסביר את הִדָּחֲקוּתָם לבנייה בניגוד לתקנות והחוקים.

פלסטינים: כמעט ואין להם שוק שכירות ומכירה זמין [הבנייה היא בחלקות משפחתיות, לאורך דורות, כי אין הקצאת מגרשים של "אדמות מדינה" לפלסטינים כך שייפתח שוק פתוח. בשטח C. לכן כל משפחה בונה בחלקה שלה]. סובלים מאבטלה רבה או הכנסה נמוכה – לכן תלויים בחלקת הקרקע לחקלאות; סובלים מהגבלות תנועה, והשתלטויות על קרקע לא מעובדת בפרט כשהם גרים רחוק מאדמותיהם החקלאיות, ולכן זקוקים למגורים בקרבת החלקה שבבעלותם. המגורים סמוך לקרקע החקלאית הם הכרח קיומי. לכן הם חייבים להיאחז בכל הכוח בחלקה שלהם.

 –
  • מי סובל ממצוקת מרחב למגורים?

מתנחלים: חופשיים לגור גם בשטח ישראל בגבולות 48' וגם בגדה (למעט שטחי A+B).

פלסטינים: יכולים לגור רק בגדה ובמובלעות צפופות [בשטחי A ו-B  המהווים יחד רק כ-40% מהגדה, ואילו בשטח C המהווה 60% משטח הגדה, ובו המרחבים הפתוחים שיכולים לשמש לפיתוח ובנייה עתידיים, רוב הקרקע חסומה בפניהם למעט מובלעות קטנטנות ומעטות. אפילו בחלקות שבבעלותם לא תמיד הם מורשים לבנות].

 –

אודות רבנים למען זכויות האדם

רבנים למען זכויות האדם הוא הארגון היחיד בישראל המשמיע את קולה של המסורת היהודית בתחום זכויות האדם. הארגון נוסד בשנת תשמ"ט (1988) ומונה מעל מאה חברים – רבנים מוסמכים וסטודנטים לרבנות.