פליט אפריקאי מביט בעצב בהפגנת זעם נגד המהגרים של פעילי הימין בדרום תל אביב. 31.12.2012. זאת לאחר שישראל עצרה פליט אריתראי בטענה שאנס אישה בת 83 בשבוע שעבר. ח"כ מיכאל בן ארי ומפלגת עוצמה לישראל ארגנו מספר אירועים נגד המהגרים האפריקאים, כחלק מקמפיין הבחירות שלהם. צילום: אורן זיו/ Activestills.org
איך לומדים על אי שיווין והדרה? היכן מתבצעת עבודת מחלקת החינוך של רבנים למען זכויות אדם. הרב נאוה חפץ מסכמת את החודשים האחרונים של 2012.
מאת: הרב נאוה חפץ
החודשים נובמבר דצמבר עמדו בסימן פעילות ענפה בתחום החינוך. 12 מכינות קדם צבאיות ממשיכות ללמוד את מסכת עצמאות אליהן התווספו סיורים לימודיים בשטח. כמעט כל המכינות סיירו בחצר האחורית של תל-אביב על מנת ללמוד את סוגיית מבקשי המקלט ומצבם ההולך ומדרדר של תושבי השכונות: שפירא ונווה שאנן. החניכים נפגשו עם פעילים חברתיים בשכונות ולמדו מהם על מצוקתם ההולכת ומחמירה. הם נפגשו עם פליטים ומבקשי מקלט מקונגו ואריתריאה, ושמעו מהם על מצבם העגום. מכינות אחרות סיירו בכפרים הלא מוכרים בנגב, נפגשו עם פעילים חברתיים, עם נציגי דת בדואים ועם צעירים במקום שהעבירו להם את תחושת הניכור, ההדרה מהחברה הישראלית ואי השוויון אותו הם חווים. סייענו למכינת הנגב לפתוח מרכז לילדים בכפר ביר הדאג'. 60 ילדים הנמצאים בחופשה מגיעים מדי יום ומשתתפים בפעילות חינוכית אותה מכינים החניכים והחניכות של המכינה.
הסטודנטים מבית המדרש באוניברסיטה העברית – 21 במספר התחילו את עבודת השטח שלהם בארגונים כגון: כוח לעובדים, מעגלי צדק, המרכז הרפורמי לדת ומדינה, מבוי סתום, הנגשת אקדמיה לצעירים מהפריפריה וחדו"ש. גם הם יצאו ליום סיור בדרום תל-אביב וזכו לשמוע את ד"ר משה קריף על ההיבטים הנד"לניים של צדק חלוקתי וכיצד תכנון אורבאני משפיע על העוני.
להלן מכתב שכתב אחד החניכים מהמכינה בקיבוץ חנתון
אימרו לנו מה אתם/ן חושבים על ההדרה בחברה הישראלית וכיצד ניתן לחנך אחרת?