"וַעֲנִיִּים מְרוּדִים תָּבִיא בָיִת": הדרך ליציאה מהמשבר החברתי העמוק ›

Poor people By petramafalda cc: flickr
 "מתי  צריך לוותר על אוכל?" | Poor people By petramafalda cc: flickr

לאנשים החיים בעוני בחירות קשות. אך לנו, המפלגות חוסכות את ההתלבטות. הרב עידית לב קוראת להחזיר את העוני לסדר היום הפוליטי, החברתי והציבורי בישראל. 

מאת: הרב עידית לב

אנשים החיים בעוני נתונים במלחמת הישרדות תמידית: מהיכן מביאים כסף לשלם עבור שכ"ד ולכסות חשבונות, מתי  צריך לוותר על אוכל? כל כך קשה לשמוע את הנשים שמגיעות למרכז למיצוי זכויות בחדרה ומספרות על הברירות הבלתי אפשריות:  לחמם את המים למקלחת, או להתלבש בהרבה שכבות – ולא לחמם את הבית, כי אי אפשר גם וגם. ילדים שמבלים בבתים קרים בחורף, איך הם משחקים?

עבור אנשים החיים בעוני – זו חווית חיים תמידית, מציאות שאין ממנה חופשה או הפסקה. אלה הבחירות שלהם: בחירות קשות מאד. לשאר האנשים יש פעם בשנה, לפעמים פעמיים – דו"חות  על חיים בעוני, מלווים בדרך כלל בסיפור תמציתי וקורע לב שהוכן במיוחד. בשאר ימות השנה, התקשורת עסוקה בכוכבים נולדים ובאלו שעפים למיליון, ואף בנוסעי מונית הכסף, ולא בהישרדות היומיומית של כחמישית מהאזרחים.

השנה, בשל הבחירות זכינו רק ליום אחד, יום פרסום דו"ח מימדי העוני. מספר האנשים העניים בישראל הוא בלתי נתפס, על פי דו"ח העוני של ביטוח לאומי בשנת 2011 1.8 מליון אנשים החיים בעוני, מתוכם כמעט 870,000 ילדים. מספר האנשים החיים בעוני ומספר הילדים החיים בעוני גדל לעומת שנת 2010. יותר ויותר משפחות שבהן מפרנס עובד חיות בעוני.  התקשורת לא התרגשה: היא סקרה את הדו"ח בכותרת "אין שינוי ניכר".

דו"ח העוני של ארגון לתת חושף מעט משגרת החיים של אנשים החיים בעוני, 50% מהילדים החיים בעוני עובדים כדי לסייע לפרנסת משפחתם, 27% מהילדים החיים בעוני חוו ימים שלמים ללא אוכל. מאיתנו, לעומת זאת, נחסכות הבחירות הקשות: למרות כל הנתונים הקשים לא טרחו המפלגות הרצות לכנסת לחשוף בפנינו תוכניות מסודרות להתמודדות עם העוני. רובן ככולן אינן מציגות מתווה המחולל שינוי משמעותי בחייהם של האנשים החיים בעוני.

המלחמה בעוני

שמים את העוני על סדר היום

בימים אלו של הבטחות בחירות בחרנו להשקיע את זמננו בארגון כנס שבו נתבע מנציגי המפלגות להציג את עמדתם בנושא. אנחנו תובעים לדעת מצד אחד, כיצד הם מתכוננים לטפל במשבר החברתי העמוק הזה? ומצד שני –  נציג בכנס את התביעות שלנו מן המדינה, ובראשן  תוכנית לאומית לצמצום מספר האנשים החיים בעוני, והקמת גוף ממשלתי שההתקדמות במאבק  בעוני תהיה באחריותו.

בישעיהו כתוב: הֲלוֹא פָרֹס לָרָעֵב לַחְמֶךָ וַעֲנִיִּים מְרוּדִים תָּבִיא בָיִת כִּי תִרְאֶה עָרֹם וְכִסִּיתוֹ וּמִבְּשָׂרְךָ לֹא תִתְעַלָּם: (נח' ז'), במדינת ישראל אנשים הולכים לישון רעבים וברחובות מכיוון שהמדינה התנערה מחובותיה המוסריים כלפי אזרחיה.

 ביום א' הקרוב, 23/12/12, בשעה 17:00 באקדמית ת"א-יפו  נתבע מנציגי המפלגות תשובות לשאלות הקשות הללו! לדף האירוע בפייסבוק | הדברים התפרסמו לראשונה באתר המחאה הראשי

rubbish  By the yes man cc: flickr

"הממשלה צריכה לבדוק למה יש עוני?" | rubbish By the yes man cc: flickr

עוני הוא לא גזירה משמים! מסמך דו-לשוני של נשים החיות בעוני באזור חדרה וואדי ערה לקראת הכנס: "שמים את העוני על סדר היום"

"תחלקי 2700 לחמש נפשות, איך אפשר לחיות מזה?” (דוגמא מתוך חייה של חברה בקבוצה)

אנחנו קבוצת נשים החיות בעוני מאיזור חדרה וואדי ערה, דורשות מהממשלה והכנסת לפעול כנגד העוני!

 אנחנו חושבות שהמעשים הבאים יכולים לסייע משמעותית לאנשים החיים בעוני:

  • הממשלה צריכה לבדוק למה יש עוני?
  • חסרים מקומות עבודה, ועל הממשלה ליצור מקומות עבודה
  • יש להעלות את הקצבאות
  • לאנשים שחיים בעוני קשה מאוד להתמודד עם כל הטפסים והמסמכים שצריך למלא שוב ושוב. צריך לדאוג שכל ההתעסקות (ביורוקרטיה) מסביב לקבלת הזכויות מהמדינה תהיה פשוטה יותר
  • צריך לפקח על מחירי מוצרים כמו: לחם, גבינה, סוכר, מרגרינה, בשר, חלב, מלב, ירקות, פרות וקמח.
  • אנשים שחיים מקצבאות צריכים לקבל הנחות בחשבונות הבאים: ארנונה, חשמל, גז, מים וקופ"ח
  • למי שחי מקצבאות, צריך להגדיל את הסכום שאפשר להרוויח, לפני שמורידים את הקצבה
  • משפחות החיות בעוני וילדיהן משרתים בצבא או בשירות לאומי צריכות לקבל סיוע מהמדינה.

"אחרי שאני משלמת תשלומים לעירייה, חשמל, גז, עמידר לא נשאר לי כסף לכלום, בשר אני לא קונה, בקושי אני יכולה לחמם מים בפינג'אן קטן על הגז" (דוגמא מתוך חייה של חברה בקבוצה)

 

    نحن مجموعة نساء من منطقة الخضيره  ووادي عاره عائشات بفقر, نطالب الحكومة والكنيست أن تعمل جاهده للحد من

    ظاهره  الفقر بعد الانتخابات

    الفقر مشكله صعبه ناتجة عن سياسة الدولة

 "كيف يمكن أن تحيى 5  أشخاص ب 2700؟ "

 ( مثال من  حياة  احدى المشاركات)

 

      نحن نعتقد أن اتخاذ الخطوات  التالية بإمكانة مساعدة الناس الذين يعيشون بظل  الفقر:

–          على الحكومة أن تبحث لماذا يوجد فقر

–           هناك نقص في أماكن العمل وعلى الحكومة  خلق فرص عمل

–          يجب رفع مخصصات التامين الوطني

–          من الصعب على من يحيى في ظل الفقر أن يتعامل مع كل الوثائق والنماذج  التي عليه ملؤها مره تلو أخرى, يجب العمل على تقليل البيروقراطية من اجل الحصول على الحقوق المتوجبة على الدوله اتجاه مواطنيها وجعل الإجراءات بسيطة وسريعة  .

–          يجب مراقبه أسعار السلع الاساسيه مثل : الخبز, الاجبان, السكر, المرجرين, اللحمة, الحليب,  الخضراوات, الفواكه والخبز.

–          من يحيا على مخصصات التامين من المفروض أن يتلقى تخفيضات  ب: ضرائب البلدية (الارنونا), الكهرباء, الغاز, المياه وصناديق المرضى

–            يجب إعلاء سقف أمكانية الدخل قبل تخفيض مخصصات  تامين الدخل

–          يتوجب على الحكومة دعم العائلات التي تعيش بفقر ولها أولاد بالخدمة الالزاميه بالجيش أو الخدمة المدنية.

" بعد أن ادفع كل ما يتوجب علي دفعه من: أرنونا, كهرباء, غاز وعميدار لا يتبقى لي مال لشراء أي شيء, لا اشتري اللحم, وبصعوبة اسخن ماء بوعاء صغير على الغاز"   (مثال من حياة إحدى المشاركات)

תגיות: ,