פרשת השבוע
מה שהיה, מה שיהיה והרהורי תורה
חג חנוכה הוא חג של דרישה להכרה, דווקא בימים של קיפאון ותכניות גירוש ופינוי אנו מזכירים כי זאת חובה יהודית ואנושית להכיר בזכויות האחר הפלסטיני המתגורר לצדנו. מי ייתן ונקרב אלינו את ימות הנס. חג שמח!
להיפעם, ולדבר על זה: דבר תורה של הרבה ד"ר דליה מרקס לפרשת "מקץ"
שני חלומות חולם פרעה מלך מצרים ושתי פעמים בא סיפור החלומות בפרשתנו. בפעם הראשונה בפי המספר המקראי ובפעם השנייה מפיו של פרעה עצמו המספר ליוסף, הנער העברי את החלומות שהפעימו את רוחו. יש בכוחה של השוואה בין שתי הגרסאות לקרוע לנו צוהר נדיר אל תודעתו של החולם. נגלה מהו הקשר בין הגבלה וריסון, לבין יצירת משמעות מחלומות. הרבה ד"ר דליה מרקס בקריאה פרשנית מרתקת בפרשת "מקץ".
לחג חנוכה יש מאפיינים רבים. בוא ננסה ללמוד ממנו על הגדרת הגבורה בהקשר חברתי. מה לחנוכה ולפוליטיקה הישראלית? הרב קובי וייס בדברי תורה קצרים.
השבוע שיהיה
- 14.12.2012 הפגנה בכניסה לשכונת שייח ג'ארח, ירושלים, בשעה 15:00.
- 16.12.2012 הפגנה נגד עקירת התושבים הבדואים בנגב, בשעה 15:30.
השבוע שהיה
ביום שישי האחרון השתתפנו במצעד זכויות האדם שאירגנו באגודה למען זכויות האזרח. כמו כן התקיים כנס העשוקים בת"א כמדי שנה.
ביום ראשון השתתפנו בהפגנה נגד עקירת התושבים הבדואים מהנגב. ההפגנה בצומת להבים עמדה בסימן חשש כבד לגורל תושבי/ות אל עראקיב שנלחמים נגד תוכניות המדינה וקק"ל לנטוע יער על הריסות כפרם. הבג"צ שהגישו מתמודד עם סוגיה עקרונית: טענת המדינה שהוכחות הבעלות מלפני המועד שבו המדינה הפקיעה את האדמות של תושבי אל-עראקיב – כבר לא רלוונטיות וכי אין לבית משפט המחוזי הסמכות לפתוח מחדש את חוקיות ההפקעה. עו"ד מיכאל ספרד כותב שבג"צ זה פעולה חשובה מאוד כי אם נפסיד לא תהיה אפשרות לנהל הליך הסדר לגבי חלקות שהופקעו לפי חוק רכישת מקרקעים (חר"ם) – והן ירשמו על שם המדינה באופן אוטומטי.
הדיווח של הרב אריק אשרמן מתוך בית המשפט בנוגע לעתירה של אל עראקיב: בית המשפט העליון דן היום, 10.12.12, בשני תיקים שאמורים לקבוע את גורלם של תושבי אל עראקיב. פסק הדין יכול להוות תקדים מרחיק לכת, ביחס לשאלה – כיצד רואה המדינה את שיקולי הצדק בהליכים משפטיים. בתיק הראשון ערערה משפחת אבו פרייח על קביעת השופט המחוזי. בזמנו שופט המחוזי קיבל את טענת המדינה שהוכחות בעלות מלפני ההפקעה אינן רלוונטיות. ולכן אין לבית המשפט סמכות לדון בחוקיות ההפקעה עצמה.
בתיק השני ערערה המדינה על החלטת שופטת מחוזית שהחליטה שתדון באותן הסוגיות בקשר למשפט שייח א-טורי, גם הוא מהכפר אל-עראקיב. הדיון בבית המשפט העליון לא נכנס להוכחת הבעלות עצמה. הוא נתן לשלושה מתושבי אל עראקיב לטעון את טענותיהם בבית המשפט המחוזי.
כולנו ממתינים להחלטת השופטים דנציגר, עמית וברק-ארז. השאלות בדיון התרכזו בשאלה האם בכלל לפתוח את תיק הפקעה מחדש ועד מתי. עו"ד ספרד טען שמאחר ואין שיהוי יש לפתוח את התיק (זאת משום שמעולם לא השתמשה המדינה באדמות). הוא ציין שלמרות שהפקעות כביכול התרחשו בשנות ה-50, הודעה על כך ניתנה לתושבי אל עראקיב רק בשנת 2000 ומעולם לא הייתה להם הזדמנות הוגנת להתנגד או לטעון את טענותיהם. היה ברור שהשופטים היו מודאגים מההשלכות של האפשרות שאם עושים צדק עם תושבי אל-עראקיב, זה יגרור אחריו דרישות גם בתיקים נוספים. לצערנו, יש שרוצים לראות את טענות הבדואים ל-5.2% מאדמות הנגב כמנוגדות לאינטרסים של המדינה. צריך להקשיב לדובר הכפר אל עראקיב, ד"ר עוואד אבו-פרייח שאמר לאחר המשפט ושהדיון הוא הוכחה שכל אזרח יכול להגיע למוסדות המשפטיים, ולטעון את טענותיו ושזה מחזק את המרקם בין יהודים וערבים ובין כלל תושבי המדינה.
זכויות בשטחים הכבושים
הרב יחיאל גריינימן מחפש אחר מורים/ות אנגלית שיוכלו להתנדב וללמד את בני ובנות שבט הג'אהלין בחאן אל אחמר. לפרטים נוספים – יונתן: jonathansheff@yahoo.com
צדק חברתי
אנחנו שמחים להביא בפניכם/ן יוזמה חדשה שבה אנו שותפים: "דברו תכלס – חושפים את התקציב לפני הבחירות".
תקשורת
המחאה שלנו נגד אטימת בורות בדרום הר חברון הוזכרה בכתבה של עמירה הס בעיתון הארץ. וביום למחרת מאמר מערכת באותו עיתון הזכיר את פועלינו באותו נושא (!). עתירתנו בעד זכויות התכנון הפלסטיניות הוזכרה בכתבה של עמירה הס על האמירה הבעייתית של אשר גרוניס, נשיא העליון, על מסגד שנהרס: "יש לעשות זאת כשהם קטנים".
הרב אריק אשרמן פרסם דעה באתר ערוץ 2 (מאקו) וקובע שלהתנחלויות יש השלכות אנושיות על חיים של פלסטינים (זאת למרות שלרבנים למען זכויות אדם אין עמדה מדינית). הבקשה שלו להתנדבות במרכז הזכויות בחדרה פורסמה באתר המחאה הראשי. סיכום עבודת המסיק בשנת 2012 פורסם במגזין כיבוש ובמגזין על צד שמאל.
חג שמח!