הודעה לעיתונות: בלי קשר לסוגיות מדיניות, לבנייה ב-E1 השלכות חמורות על זכויות האדם של הפלסטינים בשטח ›

קייטנה שערכנו בבית ספר לילדי שבט הג'אהלין בחאן אל אחמר

אמש נתקלו רועים משבט הג'האלין המתגוררים ב-E1 במודדים ופקחים שטענו בפניהם כי הם נמצאים במקום לקראת עבודות שיתקיימו בשטח. עבודות כאלו עלולות לעמוד בסתירה להבטחות המנהל האזרחי בדיון בכנסת בינואר לא להעביר את אנשי שבט הג'האלין ללא הדברות. רועי צאן הג'האלין לא יוכלו להתקיים בכל מקום, והעברה שרירותית שלהם תידון את הג'האלין, שכבר חייב בעוני מחפיר, למצוקה רבה.

עמדת רבנים למען זכויות האדם לכוונות לבנות ב-E1:

"אל אף שלרבנים למען זכויות האדם אין עמדה על גבולות או הסדר הקבע, אנו מתנגדים לתוכניות לבנות ב-E1 בגלל הפגיעה החמורה באנשים אשר נבראו בצלם אלוקים.  כ-80 משפחות משבט הג'האלין אמורים להיות מגורשים מהמקומות בהם הם מתגוררים, על אדמות שהופקעו מעיסאוויה, א-תור ועיזרייה.  כבר הבוקר הודיעו להם פקחים שהעבודות יתחילו בעוד 3 ימים. זאת על אף הבטחות המנהל האזרחי בדיון בכנסת בינואר לא להעביר אותם ללא הדברות.  כל המקומות שהמנהל הציע עד כה לא מקובלים על לג’הלין כי כאוכלוסייה המתקיימת מרעיית צאן אין להם אפשרות לעבור לכל אזור."

שבט הג'אהלין – ארבעים שנה של דיכוי

מזה 40 שנה סובלים בני הג'האלין תחת השלטון בצבאי מעוני, חוסר תכנון, הריסה והזנחה. מאז 1967 הם הועברו ממקומם מספר פעמים. ההחלטה לבנות בשטח E1 קטסטרופלית לשבט, היא תוביל לגירוש נוסף של הג'באלין מבלי שיש תוכנית קיימת עבורם. הג'הלין הגיעו לשטח מהנגב כתוצאה מלחץ לעזוב אדמותיהם בשנות ה-50. הם מצאו את מקומם בשטח כי הוא מתאים לצורת החקלאות שלהם, המבוססת על רעיית צאן ומקיימת אותם. דחיקתם למרחבים עירוניים לא תאפשר להם להתקיים היות שמקור הפרנסה היחיד שלהם הוא רעיית צאן. רבנים למען זכויות האדם עובדים מזה 20 שנה בסיוע לשבט הג'האלין ובין היתר סייעו בהקמת בית ספר מצמיגי משאיות במקום בו הרשויות העניקו לשבט רק הזנחה והתעלמות.

E1 יתפוס כ-11,649 דונם. רוב השטח הופקע מהכפרים עיסאוויה, א-תור ואל עיזרייה, ובנייה על השטח הזה תסתום את הגולל עבור הכפרים הללו, אשר נשארו ללא עתודות קרקע לפיתוח טבעי עתידי.  לדוגמה,בבעלות עיסאוויה היו 12,000 דונם  לפני 1967.  רוב האדמות הופקעו, והיום יש לעיסאוויה תוכנית מתאר עבור 669 דונם בלבד, ורוב השטח כבר בנוי.  רוב האדמות שהופקעו נמצאים בשטח E1, והמדינה רוצה להכריז על רוב השטח שנותר כ”גן לאומי.”  ב-1996 סייעו רבנים למען זכויות האדם למשפחות בעיסאוויה  עתר נגד תוכנית המתאר החונקת של הכפר, אבל אנשי השכונה בחרו למשוך את העתירה כי העירייה איימה בעל עוד הריסות אם לא יעשו כן.

אודות רבנים למען זכויות האדם

רבנים למען זכויות האדם הוא הארגון היחיד בישראל המשמיע את קולה של המסורת היהודית בתחום זכויות האדם. הארגון נוסד בשנת תשמ"ט (1988) ומונה מעל מאה חברים – רבנים מוסמכים וסטודנטים לרבנות.