די לאפלייה : ניוזלטר לפרשת "כי תבוא" ›

צילום: מיכאל סולסברי
התמונה מתוך ההפגנה שבה השתתפנו במבשרת ציון למען זכויות העולים במרכז הקליטה. צילום: : מיכאל סולסברי

דברי פתיחה | הרב אריק אשרמן

בשהותי בחו"ל קיבלתי את הבשורה המצערת שתושב נווה שלום ופעיל שלום,  אחמד היג'אזי ובנו אדם נהרגו בתאונת דרכים. בשנים האחרונות עקבתי מרחוק אחרי הפעילות שלו. למרות הדעה הרווחת הפעילות של ארגוני שלום וארגוני זכויות אדם שונה. יחד עם זאת דרכנו הצטלבו בתחילת פעילותינו בתחומים אלו. בין השנים 1981-1983 עבדתי ב"ניצני שלום" כרכז קהילתי למען דו-קיום יהודי-ערבי בתוך מדינת ישראל. בתקופה זאת התגוררתי בכפר תמרה בגליל המערבי, שהוא כפר הולדתו של אחמד. באחד מן הימים בכפר תמרה, אני זוכר כיצד נער עצר שתי נשים שהלכו ברחוב והטיח בהן בצעקות על כל מערך האפליה של היהודים שמופעל נגד ערביי ישראל. ביום למחרת, הוא הופיע והסביר שבמסגרת הכפר, הן היחידות שהוא הרגיש נוח לשוחח איתן על רגשותיו. בהמשך השיחות, הוא דיבר על השואה (במילה הזאת בדיוק הוא עשה שימוש) שהיהודים עושים לערבים. אחד המדריכים האגדיים שלנו בתקופה ההיא היה דב ירמיה. הוא אמר לנערים, אתם מדברים על שואה, אך לא יודעים מהי. והוא ארגן לאחמד ולחבריו סיור לבית לוחמי הגטאות. אחמד הביא לנו חיבור שהוא כתב באותו הלילה. בחיבור הוא ערער על לא מעט אמיתות, שעד אז נתפסו בידיו כמובנות מאליהן. בחיבור אפשר היה להרגיש שנוצרה אצלו  הבנה חדשה ואמפתיה כלפי העם היהודי. השנים חלפו ואחמד ביקר בלא מעט קורסים בנווה שלום, בשלבים מאוחרים יותר הוא עבר להתגורר ביישוב הדו-לאומי ואף הפך להיות אחד מעמודי התווך של פעילות השלום בישראל.

אחת מהסוגיות בפרשת השבוע היא הביכורים, ראשית הפירות שהחקלאי היה אמור להביא לבית המקדש.  פעם מישהו אמר לי דרושה הרבה אמונה בכדי להיות חקלאי/ת – להאמין שאם תזרעו זרעים קטנטנים באדמה, הם ינבטו מעלה. העבודה החקלאית הנה קשה, ישנה השקעה גדולה של זמן וכסף. בנוסף, הדברים תלויים בעונות השנה, בגשם שייפול בדיוק בזמן וכד'. בזמן שאני וחבריי היינו שותפים לניצני שלום, עברנו ימים קשים במיוחד ועם תחושות של כישלון. אבל היום ברור לי יותר מתמיד שהזרעים שזרענו הניבו פירות. ההשפעה שלנו על הנפשות הפועלות, וביניהם אחמד  היג'אזי. אחמד היה נער מיוחד, ויתכן שגם ללא מגע איתנו הוא היה מגיע להישגים (מי יודע אולי היה אף מצטיין בתחומים אחרים).  שהרי גם עבודתנו היא אקט של אמונה גדולה. בזמן שאני מוסר את תנחומיי למשפחתו ומאחל רפואה שלמה לאשתו (שגם היתה חברה בתנועת השלום), אני מודה על חייו וזכותי להיות חלק ממנו. יהי זכרו ברוך. שבת שלום, אריק

פרשת השבוע

האור הגדול הנבואי של אחרית הימים שמור למי שהשכיל למצוא את האור בתוך החושך של הקיום שלנו, בתוך מאהלי מחאה עלובים, בפריפריה, בחלשים ומוחלשים, ומי שלא ויתר על האור למרות החושך והמשיך לחפש אותו כפי שהתרנגול מצפה לזריחה. הרב קובי וייס בדבר תורה לפרשת "כי תבוא".

השבוע שיהיה

  • יום ראשון , 9.9.2012, 15:00 – הפגנה למען זכויות תושבי הנגב הערבים, צומת להבים.

השבוע שהיה

הצלחה במאבק!  פסטיבל היין הדרומי היה אמור להתקיים בחצר המסגד העתיק בבאר שבע. הדבר עורר את זעמה של הקהילה הבדואית המוסלמית בנגב. מחאה עלתה מצד ארגונים חברתיים, רבנים למען זכויות האדם, פורום דו קיום ועוד. ביום שלישי (4.9) הושג סיכום בעניין. בין המשטרה לח"כ טאלב א-סנע (אליו הצטרפה העירייה) סוכם כי יין לא יוכנס למתחם של המסגד.

צפו: הרב אריק אשרמן נואם בהפגנה במבשרת ציון

רבנים למען זכויות מברכים את פעילות תנועת תעאיוש שהשיגה שני תקדימים, יום אחרי יום וכך כתב אחד מפעיליה: "אתמול הצלחנו להביא להפסקת עבודות בניה במאחז מצפה יאיר, זו הפעם הראשונה שרכבים, מערבל בטון ומשאבת בטון שהשתתפו בבניה בלתי חוקית במאחז הוחרמו ע"י אנשי המינהל. מתנחל שתקף אחד מפעילי תעאיוש נעצר ונאזק. אולי למרות הכל ישנה עוד תקווה".

בשבוע החולף הצטרפנו להפגנה עם מאות מיוצאי העדה במחאה על הרעת תנאיהם במרכזי הקליטה במבשרת ציון ליד ירושלים (שם קפצו מחירי השכירות במאות אחוזים תוך שנתיים). במהלך ההפגנה גילינו כי עובדי מרכז הקליטה הזהירו את התושבים שלא ישתתפו בהפגנה. זנא רואאגאוי קיבל צו פינוי מביתו במרכז הקליטה לאחר שסומן כאחד ממנהיגי המאבק (בהפגנה הקודמת). הנהלת מרכז הקליטה והסוכנות היהודית במבשרת ציון בחרו שלא להגיע ביום ההפגנה למשרדים. הרב אריק אשרמן (בתמונה מימין) אמר בהפגנה: "למרות הרדיפה ולמרות ההפחדה אנחנו כאן". אנו רואים מטרה עליונה בשיתופי הפעולה עם כל מגוון הקהילות למען שיפור תנאי הדיור שלהם כחלק ממאבק דיור כולל בישראל (על ההפגנה ב-YNETהמעברה).

זכויות הפלסטינים בשטחים הכבושים

לפעמים גם חופש מדומה גורם לאושר. עאישה סידאוי, עובדת רבנים למען זכויות אדם במרכז הזכויות בחדרה, מהרהרת לנוכח המראה של אלפי פלסטינים תושבי הגדה, שהכובש ה"נאור" התיר להם, ב"רוב חסדו", לבקר בחוף הים של העיר יפו לרגל חג עיד אלפיטר.

ביום חמישי האחרון (28.8) נסעו הרב יחיאל גריינימן, ונתניה גינזבורג לבית חולים הדסה שבירושלים בכדי לבקר את הבחור הצעיר שהותקף בכיכר ציון ואת המשפחה הפלסטינית שהותקפה בבת עין. קראו על קורבנות האלימות הישראלית.

 

אנשי המינהל פעלו בין היתר בסוסיא ומדרום לדהארייה. מתאם הפעולות בשטחים: הבנייה אינה חוקית, בורות המים נבנו לאחרונה על אדמות מדינה. עמירה הס מדווחת ב"הארץ".

תקשורת

בכל שבוע רבנים למען זכויות אדם מקריאים את דבר התורה לפרשת השבוע ברדיו כל השלום. "איך אומרים תג מחיר בערבית" כתבה של עקיבא אלדר בעיתון "הארץ"המזכירה את הפעילות שלנו (אנגלית).

הודעות מאירגונים אחרים (איננו אחראים לתכנים):

  • דו"ח חדש של מרכז אדווה יצא לדרך: "ישראל עשירה מבעבר, אז למה ישראלים כה רבים מתקשים לגמור את החודש?" חלק מהפתרונות נמצאים בועדת הכספים, הבעייה מתחילה במדיניות האוצר כמובן, אז לקראת הדיווחים מהדיונים הבאים בועדת כלכלה וכספים.

  • ישראל לא מעוניינת להתמודד עם הפונדמנטליזם הקיצוני, עובדה שבעיר שאמורה להיות בירתה, כשנוצרים ערבים מותקפים ע"י פונדמנטליסטים אלו רק שכניהם המוסלמים ההגונים שקמים לחלץ אותם. משטרת ישראל נעלמה.
  • רוצים להכיר את 'לוחמים לשלום' מקרוב? מעוניינים להצטרף אלינו?  מפגש היכרות והצטרפות בירושלים! כל הפרטים בפנים

חשבתן\ם שהסיפור הזה חשוב \ מזעזע \ מרגש? רוצים לעזור לנו לשפר את המצב עוד? אנא תרמו לנו וחזקו את הקולות היהודיים המקדשים את האדם באשר הוא אדם.

שבת שלום

אודות רבנים למען זכויות האדם

רבנים למען זכויות האדם הוא הארגון היחיד בישראל המשמיע את קולה של המסורת היהודית בתחום זכויות האדם. הארגון נוסד בשנת תשמ"ט (1988) ומונה מעל מאה חברים – רבנים מוסמכים וסטודנטים לרבנות.