ראש משפחת שומרן בסוסיא הפלסטינית, בדרום הר חברון. צילום: ספיר הוברמן
ארגון הימין "רגבים" רוצה שלא תבינו מדוע הפלסטינים בשטח סי נדחקים ללא מוצא לבנייה בלתי חוקית; הוא לא רוצה שתראו את חוסר השיוויון היסודי במעמד הפלסטינים לעומת המתנחלים. לקראת הדיון מחר בבג"צ
מחר (ד') יתקיים בבג"צ הדיון הראשון בעתירתו של ארגון הימין "רגבים", הדורש להרוס מבנים בכפר סוסיא שבדרום הר חברון. תנועת "רגבים" פועלת במטרה לדחוק פלסטינים רבים ככל האפשר משטח C, שהוא מרבית הגדה, אל שטחי A הצפופים והקטנים. כעת על הכוונת שלה כפר פלסטיני שלם, כפר עני בשם סוסיא, שאיתרע מזלו וצמחה לידו התנחלות בעלת שם זהה. הכפר הפלסטיני סוסיא, שחווה כבר גירוש אחד ממקום מושבו לחלקות החקלאיות הסמוכות של תושביו, נבנה מטבע הדברים באופן שפורמאלית אינו חוקי, לא יכול היה עקרונית להיות חוקי, ולכן לא אפשר לתושביו להיות שומרי חוק.
"רגבים" ("שומרים על אדמות הלאום") מתקרא בעתירתו תנועה לא פוליטית, אך עלעול בעלון הארגון מגלה כי החזון הציוני שלה מוגדר בפירוש כמפלה פלסטינים. על פסק הדין של בג"צ שביטל את הקריטריונים להענקת הטבות מס ליישובים יהודיים בלבד בפריפריה, למשל, הם כותבים כי הוא מצטרף "לשרשרת של פסקי דין חמורים המכרסמים באופייה הציוני של המדינה ואוסרים על העדפה כל שהיא של התיישבות יהודית". על הבסיס הרעוע הזה תובעת כעת "רגבים" מבג"צ למחוק את הכפר הפלסטיני סוסיא מעל פני האדמה.
סוסיא, כפר עני ביותר של פחונים ואוהלים, נחשב בעיני המתנחלים באזור כמטרד בלבד, ואנשיו כסרח עודף. למרות שאין מחלוקת על בעלות הקרקע, עדיין מוזכרים אנשיו בעתירה כ"משתלטים", דהיינו פולשים. שימו לב לחוצפה: אנשים אלו עברו לגור באדמותיהם החקלאיות לאחר שגורשו ממקום מושבם ההיסטורי שהוכרז גן לאומי של עתיקות וקרקעותיו הופקעו. שוב ושוב ניסו לגרש את תושבי סוסיא הפלסטינית. הגירושים התכופים, ההתנכלויות האלימות מצד יהודים קיצוניים והזנחה מתמשכת של הרשויות (במידה רבה כולל את אלו הפלסטיניות) פגעו קשות ברקמה החברתית של הכפר ובמצבו. רק ארגונים בינלאומיים וישראליים פועלים לרווחתו.
ארגון "רגבים" עורך בעתירתו השוואות בתחום התכנון בין המתנחלים לפלסטינים בשטח סי, וטוען על בסיס זה לאפלייה של הראשונים. מעבר לאי-הדיוקים המאפיינים את העתירה, אין להשוואה שטחית כזו בין פלסטינים למתנחלים בתחום התכנון כל בסיס. ראשית, לפלסטינים אין גופי תכנון אזרחיים סדירים בהם יש נציגות לתושבים כנהוג בדמוקרטיה, אלא הם נתונים בידי צה"ל שיתכנן עבורם. אם ארגון "רגבים" חפץ בשוויון בתחום התכנון, הרי שיש להעניק לפלסטינים זכויות תכנוניות כמו למתנחלים או לחלופין לכפוף את זכויות התכנון של המתנחלים לידי כוח ביטחוני של עם אחר ללא נציגות לתושבים המקומיים – כלומר אצל כוחות הביטחון הפלסטינים.
שנית, לפי ההיגיון השוויוני הזה, אפשר אולי היה לחשוב על השוואה בין ההתנחלויות ליישובים הפלסטינים בשטח סי, כך שגם למתנחלים לא תהיה אזרחות או זכות הצבעה לכנסת, כדי שלא ישתמשו בכוח פוליטי על מנת לשנות את מצבם בתחום התכנון והבנייה. אם משטר צבאי אז לכולם, לא?
"רגבים" רוצה שלא תבינו מדוע הפלסטינים בשטח סי נדחקים ללא מוצא לבנייה בלתי חוקית; הוא לא רוצה שתראו את חוסר השיוויון היסודי במעמד הפלסטינים לעומת המתנחלים.
למרבה הצער, לא מדובר בכפר אחד, שכן האיום על סוסיא הוא איום על יישובים פלסטינים רבים בשטחים הכבושים. גם אם עתירת רגבים תיכשל משפטית, היא עלולה לתמרץ את המדינה להרוס יותר מבנים פלסטינים, ולדבוק בהסתכלות הפורמליסטית הצרה של שלטון החוק בניגוד להפעלת עקרונות חוקתיים ומוסריים בסיסיים המופרים מדי יום בשטחים.
ואת תושבי ההתנחלות סוסיא עלינו לשאול: לא בניתם גדר בין הווילות המטופחות שלכם לבין פחוני הכפר הפלסטיני. זה אות מבשר טובה. הצפונים בשרון לא היו נוהגים כך, באנושיות. ברוח זו, האם אתם באמת רוצים להיות שכנים שווים במעמדם האזרחי לפלסטינים תחת הסדר כזה או אחר [על זה יחליטו הפוליטיקאים]? או שמא אתם רוצים בהמשכו של משטר האפלייה הממוסד כנגד הפלסטינים, במסגרתו אתם חיים כאדונים והם כנתינים חסרי זכויות? אם תמחקו את קיומו של הכפר סוסיא, כיצד תוכלו לגנות ביושר פלסטינים שייבקשו מצידם למחוק את יישובכם? הרי עלו כבר הצעות לקיים התיישבות של יהודים אפילו תחת משטר פלסטיני, והצעות אלו קיבלו אישורים בדרג גבוה, ובאווירה שונה יוכלו בוודאי להתגבר על התנגדויות בצד הפלסטיני, אבל בתנאים של רמיסת זכויות הפלסטינים, גם זכויותיכם יאבדו לגיטימיות. והכוח לבדו לא ייגן עליכם. עליכם לזכור שלא לעולם חוסן.
קראו עוד על העתירה ובואו מחר לתמוך בדיון!