בתמונה: רותי קדם
כתבו לשר הרווחה:
-
אמרו לא להפסקת הבטחת ההכנסה שמקבלת רותי בשל לימודיה.
-
כתבו לשר הרווחה לאפשר לרותי לצלוח את הסמסטר האחרון לתואר שיאפשר לה מקצוע.
-
כתבו לשר לפעול לשינוי החוק\תקנות כך שעוד נשים וגברים יוכלו לקבל תמיכה ביציאה ממעגל העוני והתלות ברווחה.
זהו סיפורה של רותי שחוסמים אותה מלעשות תואר ראשון פרקטי, שיש בו מקצוע, במקביל לקבלת הבטחת הכנסה. רותי מצפון הארץ היא אם חד-הורית עם ילד קטין שעומדת בקריטריונים לקבלת הבטחת הכנסה מהמדינה במקביל ללימודים אקדמים– זהו אישור ל-36 חודשי הלימודים שבהם תקבל הבטחת הכנסה לצד לימודיה. רותי מתחילה סמססטר אחרון ללימודי תואר ראשון בשימור עתיקות והיא יודעת שצפויה לה פרנסה ראויה עם סיום לימודיה. זו פרנסה שצפויה להוציא אותה ממעגל העוני והתלות ברווחה. אפילו מנק' מבט סופר-קפיטליסטית יש היגיון שהמדינה תתמוך בה במסלול הזה.
אך האם המדינה אכן פועלת להוציא אנשים ממעגל התלות במנגנוני הרווחה?
היגיון לחוד ומציאות לחוד: על פי החוק בזמן שאדם מקבל אישור ללימודים במקביל לקבלת הבטחת הכנסה הוא חייב להמשיך להתייצב בלשכה ולקבל כל עבודה שמציעים לו, גם אם היא מתנגשת עם לימודיו – אם כן הפתח לקבל הבטחת הכנסה בעת לימודים הוא מדומה וממולכד, פתאום באמצע הוא יכול להישלל.
ואכן, כשרותי רק התחילה ללמוד שללו לה את הקצבה. בזמנו היא ניגשה ללשכה וביקשה אישור שאין עבודה עבורה שיכולה להשתלב עם לימודיה, ולפכיך שיש לה אישור ללמוד. לאחר פנייה מטעם רבנים למען זכויות האדם העניין אכן הסתדר והקצבה הוחזרה לה. במשך שנתיים הכל היה בסדר עד דצמבר עת החליפו פקידה שהודיעה לה "את אצלי תעבדי", וכעת כולם אומרים לה אין מה לעשות, זה החוק!
לפני פסח שלחה אותה הפקידה למקום של קשישים ורותי בת ה-57 למרות בעיות גב, התייצבה והסכימה לעבוד רק ביקשה לעבוד בשעות שמאפשרות את לימודיה. במקום סירבו ואמרו לה שייקבלו אותה רק אם תבוא למשרה מלאה (שאינה מאפשרת בפועל את לימודיה). דחייה זו של העבודה לא הייתה מקובלת על הלשכה שכעת שללה ממנה את קצבת הבטחת ההכנסה ומעמידה אותה בפני ברירה איומה – לוותר על העתיד או לוותר על ההווה.
כתבו לשר הרווחה [תבנית מוצעת למכתב מטה],משה כחלון: [ טל: 02-6752523, פקס: 02-5666385, דואל: sar@molsa.gov.il ]
מנכ"ל משרד הרווחה, מר נחום איצקוביץ mankal@molsa.gov.il
מנכ"ל הביטוח הלאומי, פרופ' מור יוסף, בפקס 02-6519122
מנכ"ל לשכת שירות התעסוקה, מר בועז הירש – באמצעות מנהלת הלשכה hava@taasuka.gov.il
בקשו מהם לא לחסום את העתיד של רותי. ולפעול לשינוי החוק או לתקן תקנות שיאפשרו לעוד רבות במצבה לצאת ממעגל העוני והתלות ברווחה, ולאפשר להן תמיכה ברכישת מקצוע ועצמאות כלכלית.
הצעה למכתב:
לכבוד:
שר הרווחה/מנכ"ל ביטוח לאומי/מנכ"ל שירות התעסוקה
אני פונה אליך על מנת שתמצא את הדרך לאפשר לרותי קדם, ולנשים וגברים במצבה ללמוד לתואר ראשון ולקבל את קצבת הבטחת הכנסה בלי לבחור בין לימודים לקצבה.
רותי קדם ודומיה מנסים בכל כוחותיהם להחלץ ממערכת הרווחה ולהגיע למצב בו הם יכולים לפרנס את עצמם ואת ביתם ללא סיוע של המדינה. החוק הנוכחי מקשה עליהם.
על מנת להגיע למצב תעסוקתי טוב יותר קיבלה רותי קדם אישור ללימודים לתואר ראשון והחלה בלימודים. להפתעתה לאחר תשע שנים בלשכת התעסוקה בה לא הופנתה לעבודה, לפני כחצי שנה החלו להפנות אותה לעבודות במשרה מלאה, שאינן מאפשרות לה להשלים את לימודיה מחד, ומאידך סירוב לקבל אותן גורר את שלילת קצבת הבטחת ההכנסה ממנה היא וביתה חיות. בימים אלו היא נשלחה לעבודה במשרה מלאה בבית אבות, אשר סירב לקבל אותה למשרה חלקית בימים שבהם אינה לומדת, וכתוצאה מסירובה להפסיק את לימודיה, היא נשארה ללא קצבת הבטחת הכנסה וללא סיוע בשכר דירה.
גב' קדם נמצאת בסמסטר האחרון ללימודיה! יש סיכוי טוב יותר שתחלץ מחיים של עוני והסתמכות על מערכת הרווחה אם תסיים את לימודיה ותחפש עבודה מתאימה להכשרתה.
אנחנו מבקשים כי תמצא פתרון מיידי לבעייתה של גב' קדם,
וכי תפעל לשינוי החוק כך שאב או אם חד הוריים שקיבלו את אישור ביטוח לאומי ללמוד לתואר ראשון ולקבל הבטחת הכנסה במקביל לא יצטרכו להתייצב בלשכת התעסוקה ולקבל כל עבודה המוצעת להם.
בל נשכח שאנו מצווים לסייע לנזקק "כדי לחזק את ידו עד שלא יצטרך לבריות" (רמב"ם הלכות מתנות עניים פרק י הלכה ז-יד').
בברכה
….
פינגבאק: A Roof Over Everyone’s Head – Parashat B’Har Newletter | Rabbis for Human Rights
הבעייה הטמונה היא כנראה באדישות תהומית ושוויון נפש גמור של נושאי תפקיד. הם מתיחסים אל האנשים שמולם כאל חפצים מכניים, לא פתוחים לשיקול דעת, כבולים לתקנות ונוהלים יבשים שאין לאף אחד מוטיבציה לרענן, לחדש, להתאים למציאות, להתגמש, לבחון פרטני ולא מערכתי. המונח "ראש קטן" מככב כאן והוא סימפטום של העניין המרובה שיש לשר הממונה על המשרד בענייני משרדו וזה מקרין מלמעלה למטה לכל גובה הפירמידה, עד אחרון הפקידים. לא נאמר כבר – פני הדור כפני הכלב?
יללה, להתעורר, להתחיל לחשוב. אף פעם לא מאוחר מדי.
צביקה אתה צודק, אכן יש פה אדישות של ממסד, אל מול אישה אמיתית וקיימת שנשאר הללא אוכל וגם עלולה להשאר ללא קורת גג, ולכן אנחנו מבקשים מאנשים לכתוב לכל אותם אנשים, אותם מקבלי החלטות ולנסות להעלות את המקרה שלה למודעות. תודה על האיכפתיות.
תודה, צביקה. הניתוח שלך והבנת הנושא הם שנינותך הידועה לי משלושת שנותינו המעניינות ומפרות בלימודינו המשותפים במכללת גליל מערבי, מגמת שימור, שנה ג'.
אני אופטימית בשל העובדה שמתפתח שיח בין אנשים שלא המשרה והשררה מנחים אותם. תודה.
רותי, אני גם אם חד הורית והיתי רוצה להתיעץ איתך על משהו. אשמח אם תשלחי לי מייל עם הטלפון שלך, או שאששלח לך את הטלפון שלי במייל בכדי שנדבר.
אני מרמינה שאת יכולה לבקש את כתובת האימייל שלי ממערכת האתר.
אודה לך אם תצרי קשר איכשהו.
נועה
לנועה,
שלחי לי מייל , אשיב לך עם מספר הטלפון שלי.
ראיתי שנוספו תגובות רבות.
חברים, אני מקווה שאתם מעבירים את המכתב למענים המצוינים בתחתית המכתב,
שהרי חשוב "לפתוח" את הראשים…..
פינגבאק: לשבור את מעגל העוני • מחאת הדיור
פינגבאק: To Break the Cycle of poverty : Newsletter of Parashat “B’Chukotai” | Rabbis for Human Rights