ביום ב' (9.4.2012) התקיימה הפגנה נגד אלימות משטרתית בי-ם. ההפגנה נעמדה נגד הרדיפה הפוליטית של עובדיה בן אברהם
כמה מילים מתוך כתבה ב"הארץ" של אורלי וילנאי שבה הוזכרנו לגבי המאבק נגד רדיפה פוליטית של עובדיה בן אברהם
הייתכן שעובדיה בן אברהם, פעיל חברתי וחולה סוכרת, הושפל והוחזק במעצר כל הלילה, משום שביקש את פרטי השוטרים שלדבריו תקפו אותו ברחוב ללא סיבה?
כמעט חודש חלף מאז הערב ההוא, ועובדיה בן אברהם לא מצליח לשכנע את עצמו לוותר ולשכוח. זה לא רק העלבון ותחושת האי-צדק – זאת גם הידיעה שאם יוותר זה יקרה שוב ושוב – לו ולאחרים.
האירוע שטורף את שנתו של בן אברהם התרחש ביום רביעי, 14 במארס, בשעות הלילה המוקדמות. בן אברהם, פעיל חברתי מוכר בירושלים, הלך לתומו בשכונת משכנות שאננים, כשלפתע הרגיש שעוקבים אחריו. הדבר הבא שהוא זוכר זו מכה חזקה בגב ושלושה אנשים לבושים בבגדים אזרחיים, שמנסים לקחת ממנו את השקית שאחז בידו. בן אברהם ההמום, חולה סוכרת, היה בטוח שהוא מותקף על ידי עבריינים והיה אחוז אימה. הוא לא ידע, במשך דקות ארוכות, שמדובר באנשי משטרה.
בן אברהם מספר שאחד שוטרים היכה אותו בגבו פעמיים נוספות, תוך שהוא דורש ממנו לעזוב את השקית. אחרי דקות ארוכות מדי הגיעו למקום שני קציני משטרה במדים ו"החליפו" שניים מהשוטרים הקודמים. רק אז הבין שמדובר במשטרה.
בן אברהם זוכר "קצין אחד בעל שלושה ברזלים על הכתף", ייתכן שפקד. אותו קצין סנט בבן אברהם, לדבריו, ואמר לו "מה, אתה מכין לנו הפגנה הערב? זה מה שיש לך בשקית? פוסטרים? אתה בגרעין הקשה". בן אברהם השיב שבשקית יש שואב אבק שתיקן לחבר. אז החליטו השוטרים לעצור אותו, בחשד להחזקת רכוש גנוב. סתם. למעשה, בן אברהם טוען שלא סתם. הוא מספר שאחד השוטרים פנה בקשר לשוטר אחר, שבן אברהם התלונן נגדו במח"ש בעבר על אלימות. לפי עדותו אמר השוטר בקשר את הדברים הבאים: "בוא, חבר הכי טוב שלך פה, בוא לקחת אותו". והוא הגיע, הסיע את בן אברהם לתחנה, עמד לצד החוקר, צעק על עובדיה ואיים עליו.
לאחר כמה שעות של השפלה החליט החוקר שאין טעם להשאיר את בן אברהם במעצר, ואמר לו שהוא משוחרר. השעה כבר היתה מאוחרת, אבל בן אברהם ביקש לדעת את שמות השוטרים שעצרו אותו. "ככה, אתה רוצה אתנו מלחמה?" אמר לו השוטר, "אז אנחנו נשאיר אותך כל הלילה במעצר". וכך היה. בן אברהם חש ברע. רופא בית המעצר בדק אותו ומצא שהסוכר עלה ל-385 – שיעור גבוה מאוד. אולם רק בבוקר נתנו לו ללכת הביתה, מושפל וכואב.
כמה ימים אחר כך ניגש בן אברהם עם פעיל ארגון "המעברה" הירושלמי לבקש את פרוטוקול החקירה ואת פרטי השוטרים. במשטרה ביקשו שיבואו מאוחר יותר, וכששבו אמרו לו שרק סניגור רשאי לקבל את הפרטים.
עו"ד בקי כהן-קשת מארגון "רבנים לזכויות אדם", שמלווה את בן אברהם, ביקשה מהמשטרה רשמית לקבל את הפרטים ותגובה לטענה שבן אברהם הוכה ונעצר בגלל היותו פעיל חברתי – אבל תשובה אין. גם הפגנות של פעילי "המעברה" ורבנים לזכויות אדם לא הזיזה את המשטרה מעמדתה. התשובה היחידה היתה שהתיק נגד בן אברהם נסגר, ולכן אין צורך בפרטי השוטרים. התיק נסגר, אבל שואב האבק נשאר בידי המשטרה שמסרבת להחזירו.
תגובת המשטרה: "במשטרת ירושלים דוחים על הסף את הטענות ומוסרים, כי החשוד עוכב אחר חצות על ידי שוטרי הסיור, לאחר שנראה כי הסתובב ברחוב בנסיבות מחשידות עם שואב אבק לרכב, החשוד כגנוב, בידו. החשוד מסר גרסאות סותרות בעניין השואב והובא לחקירה לבדיקת הנושא. גם בחקירתו מסר כמה גרסאות ונעצר עד לסיום הבדיקה. הוא שוחרר כעבור כמה שעות מחוסר ראיות".
במשטרה עדיין מסרבים למסור את שמות השוטרים.
פינגבאק: Counting Rights – Parashot Tazria Metzora Newsletter | Rabbis for Human Rights