14 נפשות ב-3 חדרים טחובים: תמונת מצב על הדיור הציבורי ›

עובש חמור על קיר ספוג רטיבות בדירת 3 חדרים בה מתגוררים 14 נפשות. צילום: מיכאל

הדיור הציבורי לא יקבל מענה למרות אימוץ חלק מהמלצות טרטכנברג. דוגמא בולטות מההזנחה של הדיור הציבורי בסיפור על דירה לא ראויה למגורי אדם, בה גרים 14 נפשות, שהגיע לערוץ 2. 

בעיית הדיור לא נפתרה. למדנו כי ועדת טרטכנברג לא פתרה את הבעיה גם אם הממשלה יישמה חלק מהמלצותיה. המעמד המוחלש, הכולל גם את המעמד הנמוך לא נמצא באופק שאליו פונה הממשלה (קבוצות מסוימות מקבלות הרבה יותר מקבוצות אחרות).

התעלמות המדינה דווקא מהדיור הציבורי מעוררת תהיות במיוחד לאור המצב הקשה של דיירי ונזקקי הדיור הציבורי. כבר כשחשבנו שהכרנו הכול, מצאנו סיפור מזעזע של הזנחת הדיור הציבורי שהבאנו לחדשות ערוץ 2 : משפחה של 14 נפשות (12 ילדים) גרה בדירת 3 חדרים מלאה בטחב ועכברים, בעת שבקופת חברת הדיור הציבורי "פרזות", לה שייכת הדירה, מוקפאים מעל 100 מיליון ש"ח. העברנו מכתב חריף לשר השיכון ומנכ"ל פרזות. ונמשיך לפעול למציאת פתרון למשפחה.

והמאבק לא רפה: מהלך משולב של אירגוני זכויות אזרח ושל פעילים חברתיים הצליח לאחרונה לעצור חלק מהפינויים, זאת בכדי לאותת לממשלה לשנות את מדיניותה: נמנע הפינוי של משפחת מנשה ושל עובדיה אך לא נמצא הפתרון לבעית הדיור של רחל מיבנה. הקמנו את קבוצת נאמני הדיור בבית שאן שהעלו מספר פתרונות לבעיית הדיור הציבורי. באמצעות המרכז זכויות שלנו בחדרה אנו אוספים מידע על הצרכים של דיירי הציבור הציבורי.

דרשנו מהח"כים להכניס דיור בר השגה לחוק התכנון החדש, בהגדלת מלאי דירות הדיור הציבורי ובהעברת כספי פרזות לדיור הציבורי. מידע שהעברנו לח"כ חנין הגיע לשולחן משרד האוצר: להחזיר 1.8 מיליארד שקל לדיור הציבורי. הקמנו שדולה ציבורית למען הדיור הציבורי ביחד עם אירגונים אחרים (קראו ציטוטים מתוך הכנס הראשון שלנו בכנסת). הראינו את החיבור היהודי בין חזון ישעיהו לבין פתרון בעיית הדיור הציבורי.

אודות רבנים למען זכויות האדם

רבנים למען זכויות האדם הוא הארגון היחיד בישראל המשמיע את קולה של המסורת היהודית בתחום זכויות האדם. הארגון נוסד בשנת תשמ"ט (1988) ומונה מעל מאה חברים – רבנים מוסמכים וסטודנטים לרבנות.