לעוני יש צבע וריח והוא עובר כנכס בירושה. אלא שזו ירושה שאינה ניתנת להמרה. אישה מירושלים אמרה: "נולדתי ענייה, הילדים שלי נולדו עניים והם יישארו כך. אני רוצה להפסיק לקבל עזרה לכלכלתי. רוצה לעבוד ולהרוויח, רוצה לחיות בכבוד למעני ולמען ילדיי". | Health Care for Poverty By Korean Resource Center 민족학교 cc: flickr
עאישה סידאווי חוזרת מהכנס לציון היום הבינלאומי למלחמה בעוני עם תובנות חדשות. היא לא מתביישת לדבר על נושאים, שלא נשמעו מעולם בכנסת. השאלה הגדולה שהיא מעלה, איך מדברים על עוני?
ביום שלישי 14.2.2011 השתתפתי בכנס בכנסת לציון יום המאבק בעוני. אף על פי שעבודתי כרוכה ברובה במגע עם אוכלוסייה ענייה וּקשת יום, הדברים ששמעתי באותו יום הכו אותי בהלם. נשים מכל קצוות הארץ באו להשמיע את קולן במטרה לשנות את מציאות חייהן וחייהן של רבות החיות בתנאים דומים לשלהן. הדבר הראשון ששמתי לב אליו היה שמבין הדוברים לא היה ולו גבר אחד שדיבר על המצוקה ועל העוני שלו. על החיים בעוני העידו הנשים, ואילו הדוברים הגברים היו ח"כ ומארגני הכנס.
החוויה שעברתי
לאחר הכנס פנה אליי העורך של "אלפג'ר" וביקש שאכתוב לעיתונו על החוויה שעברתי. התלבטתי מאוד. האם די בכתיבת כמה מילים או כמה שורות על החוויה שלי? ואז החלטתי שאני רוצה לכתוב את מה שאמרובכנס הנשים החיות בעוני. אני רוצה לכתוב חוויות מיומנה של אישה ענייה. על מה היא חולמת? מה היא רוצה? לְמה היא שואפת? האם שאיפותיה שונות משלי, האישה העובדת? האם גם אני ענייה?
לעוני יש צבע וריח והוא עובר כנכס בירושה. אלא שזו ירושה שאינה ניתנת להמרה. אישה מירושלים אמרה: "נולדתי ענייה, הילדים שלי נולדו עניים והם יישארו כך. אני רוצה להפסיק לקבל עזרה לכלכלתי. רוצה לעבוד ולהרוויח, רוצה לחיות בכבוד למעני ולמען ילדיי".
אישה אחרת התוודתה: "אני רוצה לחיות בשלום ובשלווה. אני רוצה לשלם את ההתחייבויות שלי בלי שאצטרך לחסוך באוכל. אני רוצה חינוך חינם, רוצה שירותי רווחה נורמאליים. אני מבקשת מהמדינה שתתייחס אלינו כאל בני אדם ושתתן לנו זכות קיום". והיא מוסיפה בפשטות: "אני רוצה לחיות".
אישה מלוד זעקה: "כשנחוש בביטחון בשכונה שבה אנו חיות, כשהמשטרה תעשה את החובה שלה ותעניק לי ולילדיי חיים בבטחה בביתנו – לא נרגיש שאנו חיים בבית כלא. ואולי אז תהיה לי הזדמנות לצאת לעבוד ולפרנס את משפחתי!"
לדבר על העוני
סיפורים רבים שקשה לקפל אותם ולהכניסם לכמה שורות, סיפורים הממחישים את הקושי ואת הכאב של נשים שכל מה שהן מחפשות הוא לחיות בשקט, מחפשות לקנות את לחמן כשהן וילדיהן רעבים לפת לחם. הן מחפשות ביטחון חברתי ונפשי. הן מחפשות את מה שהוא מובן מאליו בחיים שלי, אך בחייהן של הנשים החיות בעוני הדבר הוא, נשגב ובלתי ניתן להשגה.
הבקשות של הנשים האלה הן כה בסיסיות ופשוטות. כיצד הפכו בקשות בסיסיות אלו לחלום קשה להשגה? מתי תהיה לנשים אלו ההזדמנות לחלום על חופשה או על ההנאות הקטנות של החיים – להקשיב למוזיקה, מחזה או סתם לצפות סרט בקולנוע?
חשוב מאוד לארגן יום כזה בכנסת, אבל בלטה מאוד היעדרותם של חברי הממשלה. הדבר מצביע על חוסר העניין שמגלה השלטון באוכלוסייה זו. במדינה שבה כל ילד שלישי הוא עני, הייתי מצפה שלפחות שר הרווחה היה מגיע לכנס. אחוז העוני במדינת ישראל הוא מהגבוהים ביותר במדינות החברות בארגון העולמי לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי (OCED). האחוזים האלה עולים באופן משמעותי כשמסתכלים רק על החברה הערבית.
הבה לא נשכח שהיושבים בראש הפירמידה במדינה זו, יחד עם כל חברי הממשלה, אינם מאמינים במדיניות של רווחה כלכלית. וכמו שאמרה אחת המשתתפות בכנס: "אנחנו נביא את השינוי בעזרת הח"כים שמאמינים בצדקת דרכנו. מהממשלה הזו לא תבוא ישועה אם נשתוק ולא נעשה דבר".
פורסם לראשונה כאן, ב"אתר המחאה הראשי" ובאתר של יוסף אלגזי
يوميات إمرأة فقيرة
بقلم: عائشة صيداوي
بالأمس شاركت باليوم العالمي لمكافحة الفقر, اصبت بالصدمه مع ان عملي اغلبه مع هذه الشريحه في المجتمع الا انني سمعت البارحه ما يكفيني للعمر كله نساء من كل انحاء الدوله جئن ليرفعن صوتهن من اجل تغيير حياتهن. عندما طلب مني ألكتابه عن الموضوع بدات افكر هل يكفي ان اكتب صفحه اسطر فقررت ان اكتب يوميات أمراه فقيرة .. بماذا تحلم ماذا تريد ما هو طموحها وهل يختلف عن طموحي كامراه عامله هل انا لست بفقيره ايضا؟
للفقر لون ورائحه ولغه وهو بورث كالارض ولكن لا امكانيه لبيعه او استبداله كما قالت أمراه من القدس "أنا ورثت الفقر وسيرثه اولادي,, ,,, إريد ان أتوقف عن اخذ المعونات الماديه,,,اريد ان أعمل وان اربح معيشتي بكرامه,,, اريد ان أحيا بكرامه من أجلي وأجل اولادي"
امراه اخرى تقول "أريد أن أحيا بسلام وطمأنينة بدون أن يكون دفع التزاماتي على حساب طعام أولادي , وأن يكون التعليم فعلا مجانا, وأن نحظى بخدمات رفاه اجتماعي.. أن تكون في مكاتب العمل دورات لتعليمنا مهنة مناسبة لوضعنا تساعدنا على عمل. وان تهتم ألدوله بتوفير سكن بأسعار مناسبة .. أطالب الحكومة برفع الرواتب ومخصصات التامين الوطني .أنا أريد من الحكومة أن تولي الاهتمام بالفقراء, العاطلون عن العمل. وتتعامل معنا على أننا أيضا بشر ولنا حق الحياة بكرامة, وان يكون هذا من أولوياتها" ببساطه اريد ان اعيش هذا ما تقوله
"عندما نشعر بالأمان في الحي أللذي نسكنه,,, عندما تأخذ الشرطة دورها في الدفاع عنا وتمنحنا الآمان لنا ولأولادنا,,وقتها ستكون لنا فرصه للخروج للعمل"
هذا ما قالته امرأه من اللد.. وقصص اخرى
ببساطه مطالب هذا النساء اساسيه وبسيطه منذ متى أصبحت متطلبات الحياة الاساسيه أحلام.. ناهيك عن الحلم في عطله في استجمام او رفاهية
للاسف نحن نعيش في دوله حتى من يعمل فيها هو فقير .. عندما تعمل بالحد الادنى للاجور لا تخرج من دائرة الفقر ..
ان عمل يوم كهذا في الكنيست مهم ولكن في انعدام وجود أي مندوب من الحكومه هو خلل, فدعونا لا ننسى ان من يدير الدوله الحكومه والتي لا تؤمن بدولة رفاه اجتماعي.. وكما قالت احدى المشاركات" نحن من سنحدث التغيير من الكنيست لا تاتي رياح التغيير .. نحن من ندفع معاشات اعضاء الكنيست
מכל מלמדי השכלתי – http://www.capuk.org/home/index.php