הדיור הציבורי אינו מותרות ›

מהנדס הסביר לא' שלחברת עמידר אין תקציבים ושלצערו כרגע שום תיקון לא יתבצע. תמונת אילוסטרציה. Neglected by max_trudo cc: flickr

כשנשמע את המילה שיפוצים, נדמיין משפחה שיש לה יכולת לשפר את מקום מגוריה. השיפוץ מעלה את רמת החיים של המשפחה ומשדרג את מחיר הנכס שברשותה. אך דיירי הדיור הציבורי חיים בעולם אחר לגמרי. לפני כמה ימים א' הגיעה למרכז הזכויות (מרכז שרבנים למען זכויות אדם מפעילים בחדרה). היא ספרה לנו סיפור לא פשוט לעיכול. סיפורה של א' חורג מהרמה האישית וקשור להזנחה פושעת מטעם הרשויות הציבוריות בכלל וחברת עמידר בפרט.

א' היא אימא חד הורית כבת שישים המתגוררת בדירה של עמידר. בנה נמצא כרגע בשירות צבאי סדיר. הדירה שלה הולכת ומתפוררת. תשתיות הדירה לא תקינות ובין השאר: הצנרת סתומה, החשמל לא עובד כמו שצריך. המצב הירוד של האמבטיה, למשל, הביא את א' להחליק וליפול. א' נמצאת כרגע באִיּוּם בשל אי תחזוק נאות של דירתה.

עמידר מעמידה את דייריה בסכנה

מהנדס מטעם חברת עמידר הגיע לדירה. הוא הבחין שהדירה זקוקה שיפוץ. אך המהנדס הסביר לא' שלחברת עמידר אין תקציבים ושלצערו כרגע שום תיקון לא יתבצע. זכרו, חברת עמידר היא זאת שאחראית על תחזוקת הדירות הציבוריות שברשותה. למדנו מהעדות שקיבלנו מא' שחברת עמידר לא ממלאת את תפקידה. כתבנו ביחד עם א' פנייה פורמאלית לחברת עמידר ודרשנו שיתקן את כל הפגמים והמטרדים המסכנים את בריאות א'.

המקרה של א' לימד אותי מחדש על המשמעות השונה של המילה "שיפוצים" בעולמות כל כך שונים. בשביל רבים כמותי "שיפוצים" היא מילה שמעידה על איזו שאיפה לחיים נעימים יותר. אך בשביל א' השיפוצים הם התנאי המינימאלי בכדי לחיות בכבוד. לחברה הישראלית אסור לשכוח את הציווי המוסרי שקיבלנו בספר "ויקרא": "לא-תעשו עוול, במשפט–לא-תישא פני-דל, ולא תהדר פני גדול: בצדק, תשפוט עמיתך" (ויקרא פרק יט – טו).

המשמעות של 'לא תעשו עוול במשפט ובצדק תשפוט את עמיך' מצביעה על הצורך ברגישות יתרה כשנבחין באלו הזקוקים לסיוע – עלינו לעזור מתוך ניסיון להבין את עולמם. שחס וחלילה לא נחשוב ששיפוצים זה מותרות, בעוד שיפוצים לא' ולדיירי הדיור הציבורי זה תנאי מינימאלי לחיים בכבוד.

הפוסט התפרסם באתר המחאה הראשי, 1.2.2012

אודות ניקו סוקולבסקי

ניקו סוקולובסקי מנהל מרכז זכויות בחדרה.