גורל שבט הג'הלין במדבר יהודה: שאלות למנהל האזרחי ›

קייטנה שערכנו בבית ספר לילדי שבט הג'אהלין בחאן אל אחמר

הרב יחיאל גריינמן מבקש לברר שתי שאלות באשר לגורלם של שבט הג'הלין במדבר יהודה בכלל ובחאן אל אחמר בפרט. המכתב לקצין פניות הציבור של המנהל האזרחי מבקש למנוע אסון הומניטארי.

מכתב לקצין פניות הציבור, בר אקוקה, המנהל האזרחי יהודה ושומרון

אנו עובדים שנים רבות בסיוע לאנשי השבט בתחומים שונים: כגון בחינוך, בריאות, בסיוע הומניטארי ובפניות לגורמים האחראים על מצבם וזכויותיהם. שמשנו שנים רבות כמלווים של מהלכים משפטיים של עו"ד שלמה לקר, ומתווכים בינו לבין אנשי השבט. כמו כן עבדנו בקשר אדוק עם גורמים בינלאומיים הדואגים לגורלם של אותם אנשים עניים הנחשבים עד עצם היום הזה כפליטים.

לפני פחות משבוע נסגרה הגישה של תושבי חאן אל אחמר בין מישור אדומים לכפר אדומים משני צדדי הישוב : הן מהכביש הראשי  ירושלים –יריחו והן מדרך עפר ליד תחנת הדלק בניהולו של אנשי כפר אדומים. לתושבים נשארה דרך גישה בודדת, לא גמורה ולא סלולה תחת הכביש הראשי (דרך מנהרה המחברת בין שני צדדי הכביש).

בית הספר בחאן אל אחמר משרת אוכלוסיה של כ-85 ילדים. המשפחות גרות במקום בלא חשמל, מים, שרותי תברואה ועוד. עקב המחסור בתשתיות התושבים לא מסוגלים לקיים חיים אנושיים בסיסיים. הדבר עומד בניגוד לחוק יסוד כבוד האדם וחירותו של הכנסת ולערך היהודי הידוע של כבוד הבריות וכן נגד התחייבויותינו כמדינה במגילת העצמאות שלנו. המצור המתמשך על חאן על אחמר מוסיף מימד הומניטארי דחוף ומוסרי חדש ובמצב שנוצר ישנה סכנת נפשות ממשית. בכך נוצר סִכּוּן שעומד כנגד מימוש הערך היהודי הידוע של פיקוח נפש. ולפיכך עולה השאלה הדחופה כיצד תתאפשר היום הגעת אמבולנס לחאן אל אחמר בעת הצורך? מה יעשה המנהל כדי לשנות את מצב המצור ומתי?

ה-9 בינואר, 2012 סגרו צוותים מטעם המינהל האזרחי את הגישה של היישוב הבדואי חאן-אל אחמר אל הכביש הראשי. חאן אל אחמר ממוקם במישור אדומים, בשטח סי שבגדה המערבית. הגישה היחידה הישירה לרכבים היא ליישוב בדואי מרוחק אחר. * סייענו בעבר בבניית בית הספר בכפר (בו מתגוררים בני שבט הג'האלין הבדואים. ראו פוסט: http://bit.ly/zCirrw * על בית הספר של חאן אל אחמר הוטלו צווי הריסה שעדיין מאיימים עליו. ראו פוסט : https://rhr.org.il/heb/?p=837 * בית הספר בכפר חאן אל אחמר (שנמצא בין מישור אדומים לכפר אדומים) התפרסם בהיותו עשוי מצמיגים ישנים ובנוי לפי עקרונות אקולוגיים: https://rhr.org.il/heb/?p=921 * — at היישוב הבדואי, חאן אל אחמר, ליד מישור אדומים, כחלק משטחי סי בגדה המערבית.

ה-9 בינואר, 2012 סגרו צוותים מטעם המינהל האזרחי את הגישה של היישוב הבדואי חאן-אל אחמר אל הכביש הראשי.

תכניות לעתיד

מהן התכניות לעתיד של המנהל האזרחי לגבי בני השבט בשאר המאהלים והצריפונים באזור? האם נכון הדבר שהמנהל האזרחי מתכנן את העברתם למקום ישוב קבוע? מדוע המנהל האזרחי לא מתייחס לרצון התושבים לחזור לנגב ממנו נמלטו או גורשו? מדוע התושבים לא יכולים להישאר באיזור בו היו עוד לפני הכיבוש של 67? האם בתכנית – אם ישנה כזאת בכלל – מחשבה להעביר את אותם אנשים לאזור המזבלה ליד אבו דיס (קראו על ההיסטוריה שלה) וזאת על אף הסכנות הקשות לבריאותם במקום ובהתעלמות מהביקורת הקשה של המשרד לאיכות הסביבה על עצם המשך הפעלת אותו אתר (על ידי עירית ירושלים)?

אשמח להיפגש כדי ללמוד יותר על אותן סוגיות. אודה אם נדון באפשרות לסייע במציאת פתרון ראוי לתושבים שאנו כמדינה אחראים למצבם וגורלם. המשך המצב הקיים הינו בלשון ההלכה חילול השם בפרהסיא.

בכבוד רב, הרב יחיאל גריינימן, מנהל מחלקת זכויות האדם בשטחים הכבושים

***
תקציר קורות הגירוש הצפוי: קיבלנו דיווחים שהממשלה מתכננת גירוש מסיבי של בדואים במסדרון בין ירושלים ליריחו ומתכננת להרוס את בית המספר מצמיגים ובוץ שבנינו באהבה ושהיה חלום שהתגשם עבור הילדים של חאן אל אחמר (כאן תוכלו לקרוא על הגירוש הצפוי של שבט הג'אהלין, עמירה הס כתבה על כך "בהארץ", פוסט של בצלם בנושא). הנה כתבתו של יואב גרוס כחלק ממהדורת החדשות של הירקון שבעים בנושא:

אודות רבנים למען זכויות האדם

רבנים למען זכויות האדם הוא הארגון היחיד בישראל המשמיע את קולה של המסורת היהודית בתחום זכויות האדם. הארגון נוסד בשנת תשמ"ט (1988) ומונה מעל מאה חברים – רבנים מוסמכים וסטודנטים לרבנות.