חוק זכויות חברתיות – אור של תקווה במושב החורף ›

ההפגנה מול הכנסת (צילום: מנשה יוסף) – מתוך אתר המחאה הראשי

השבוע מתחיל מושב הכנסת הראשון שאחרי הקיץ. הרב עידית לב מציינת שלוש הערות למושב החדש: א. חוק זכויות חברתיות, ב. פרק המיסוי בועדת טרכטנברג, ג. הפרטת הבריאות.

הכנסת מתכנסת בתחילת שבוע הבא למושב החורף, מושב ראשון אחרי מחאת הקיץ הגדולה, תפסנו את הרחובות, חיינו במרחב הציבורי, והשפענו עליו. והנה הכנסת בדרך להתכנס בחזרה בצילה של המחאה, יוזמות רבות מדוברות בימים אלו על מנת להביא את השפעתה של המחאה לתוך הכנסת. ביניהן אפשר למנות את המשמר החברתייוזמות חקיקה ואני מניחה שכשיתחיל מושב הכנסת נפגוש עוד יוזמות. במשך השנים שאני מסתובבת במסדרונות הכנסת למדתי עד כמה משמעותית היא עבודתנו במשכן. היכולת של אזרחים להשפיע על הדברים גדולה מכפי שהם מודעים לה ואני מקווה מאוד שבמושב הנוכחי האמירה החזקה של המחאה שיש לנו כאזרחים סדר יום ודרישות חברתיות תבוא לידי ביטוי גם בתוך המשכן.

לקראת המושב החדש שלוש הערות לתשומת ליבנו ותשומת ליבם של המחוקקים:

א. חוק זכויות חברתיות

המחאה החזירה  לשיח הציבורי את חוק זכויות חברתיות. בתחילת הדרך, עם הקמת המדינה היה ברור כי זכויות חברתיות הן חלק בלתי נפרד מתרבות החיים שלנו כאן, עם השנים והשינוי לכיוון חשיבה ניאו ליברלית הודרו הזכויות החברתיות מהשיח ועד היום לא הצליחו להעביר בכנסת את חוק זכויות חברתיות.

חוק זכויות חברתיות הוא קודם כל אמירה ערכית ואידיאולוגית. הוא מגדיר מה אחריות המדינה על היכולת של האזרח להתפרנס, על היכולת שלו למצוא ולממן מקום מגורים ראוי,  לקבל חינוך טוב וראוי לילדיו, שירותי בריאות, ובכלל לחיות חיים מכובדים. מתוך האמירה האידיאולוגית הזו יגזר אחר כך היישום שלהם. אם למדינה יש אחריות לדיור של אזרחיה היא  תצטרך לעסוק בנושא זה, ולא תוכל להחליט שהיא לא מטפלת בנושא זה ונותנת לו להתייבש ולהעלם.

הוצעו נוסחים רבים לחוק, וכיום יש שני נוסחים מובילים, הצעת חוק שנמצאת כבר על שולחן הכנסת, והצעת החוק של האגודה לזכויות האזרח. הצעת החוק שנמצאת על שולחן הכנסת היא הצעה שנוסחה על ידי ועדת חוק חוקה ומשפט בראשות ח"כ אופיר פינס, בכנסת ה- 15. ההצעה הזו  משקפת פשרה שהתקבלה בשעתו בועדה, והיא הצעת חוק מצומצמת יחסית להצעת החוק של האגודה לזכויות האזרח.

סיעת מר"צ כבר הודיעה שהיא תקדם את החוק בכנסת, ואני מניחה כי יש ח"כ נוספים שיצטרפו לעבודה על החוק הזה.

החוק שיעבור יהווה הצהרה ערכית ולכן לתפיסתי ראוי להעביר את ההצעה הרחבה ביותר, שתעביר את המסר הברור כי כל בני האדם נבראו בצלם אלוקים, ולכן לכולנו זכויות שוות. מתפקידנו, לעקוב אחרי יוזמות החקיקה הללו ולסייע לאלו שאנחנו חושבים שהן הטובות ביותר.

ב. אימוץ פרק המיסוי של ועדת טרכטנברג.

ביום ראשון אימצה הממשלה את פרק המיסוי של ועדת טרכטנברג. יש הרבה מה לומר על הפרק עצמו, ואולי גם אני אתייחס לתוכן בשבועות הקרובים, הפעם אתייחס לדרך. כל אתרי החדשות ברשת דיווחו על ההחלטות שהממשלה הולכת לאמץ, אךבאתר משרד ראש הממשלה לא התפרסמו ההחלטות לפני, רק הודעות הדוברות הרלוונטיות. גם עכשיו, אחרי שההחלטות אושרו הן עדיין לא מופיעות באתר, רק הודעות הדובר. אולי אני קטנונית אבל יש לי רצון לקרוא את הדברים כפי שהשרים קראו אותם ולהבין גם את האותיות הקטנות, ובימים אלו בהם כל כך להעלות מידע לאתר ברשת אני לא מבינה למה משרד ראש הממשלה לא עושה זאת.

ג. הפרטת הבריאות, דוגמא פרטית.

הרבה נאמר בימים האחרונים בכלי התקשורת השונים על הכשל בטיפול בשינוי של תרופת האלטרוקסין, תופעות הלוואי מהם סבלו המטופלים כתוצאה מהשינוי בתרופה. את תשומת ליבי תפסה העובדה כי האחריות לעדכן את הרופאים, רוקחים והמשתמשים היא של חברת התרופות ולא של משרד הבריאות. עוד נקודה בה המדינה נסוגה לעמדת המשגיחה ומפקחת ולא לעמדת המבצעת, עוד נקודה בה על הכישלון משלמים אזרחים.

בתקווה למושב בו אזרחים רבים יעסקו במעקב מהותי ומשמעותי אחרי הנעשה במשכן, יגיבו לעבודת הח"כ בכל הנושאים הנידונים ואלו שלא נידונים. האמירה בפרקי אבות: "לא עליך המלאכה לגמור ולא אתה בן חורין להבטל ממנה" (פרקי אבות, ב, ט"ז), נכונה מתמיד. העבודה סביב הכנסת היא קשה ולעיתים מתישה, אך חובה עלינו לעסוק בה, גם אם לא נצליח להקיף את כל מה שקורה במשכן.

אנחנו ב"רבנים למען זכויות אדם" נמשיך לעקוב אחרי הנושאים שאנו עוסקים בהם תעסוקה, דיור, תקציב ועוד, ונשמח לסייע לכל יוזמה והתארגנות.

הפוסט התפרסם לראשונה ב"עבודה שחורה"