על ההישגים והקשיים בפעילות למען זכויות אדם ›

Demonstration against the Wall in Al Walaja, 27.06.2011 A group of Palestinians, Israelis and internationals demonstrate in front of Har Gilo settlement in the village of Al Walaja following this week decision of the Israeli Supreme Court to reject petition of Al Walaja residents to change the route of the Wall, 27.06.2011. The march to the settlement was stopped by Israeli soldiers. Four Israeli activists were arrested. Photo by: Anne Paq/Activestills.org
פעילי זכויות אדם בהפגנה נגד תואי הגבול בוואלג'ה. cc: Activstills. Demonstration against the Wall in Al Walaja, 27.06.2011: A group of Palestinians, Israelis and internationals demonstrate in front of Har Gilo settlement in the village of Al Walaja following this week decision of the Israeli Supreme Court to reject petition of Al Walaja residents to change the route of the Wall, 27.06.2011. The march to the settlement was stopped by Israeli soldiers. Four Israeli activists were arrested. Photo by: Anne Paq/Activestills.org

הרב יחיאל גריינימן סוקר את הישגים והקשיים בפעילות לשמירה על זכויות אדם בשטחים הכבושים.

מצב זכויות האדם בשטחים הכבושים מדרדר ואינו משתפר. זאת למרות המאמצים הרבים שאנו וקבוצות רבות משקיעים באיזור. אך היו כמה הישגים בדרך:

  • בית הספר בחאן אל אחמר עדיין עומד ומשרת את צרכי החינוך של ילדי הג'הלין במדבר יהודה. חשוב לזכור כי בית הספר עומד על אף צו ההריסה והלחץ הרב המופעל על המינהל האזרחי ובתי המשפט על ידי המתנחלים מכפר אדומים וארגון "רגבים".
  • ניהלנו שני מחנות קיץ מוצלחים בג'בל אל ג'אהלין ליד עזריה בהם השתתפו מתנדבים מחו"ל.
  • אירגנו שיעורי עברית ואנגלית במספר מקומות.
  • שלחנו משלחת רבנית לשני מסגדים שהוצתו באיזור השומרון (ראו למשל את ביקור ההזדהות שלנו במסגד בכפר מורייר).
  • יצרנו קשרים עם מנהיגי דת מקומיים.
  • הוצאנו מאות מתנדבים לשטח במהלך מסיק הזיתים, שהיה מלווה שוב באלימות ובהרס לעצים רבים. השנה צפויה עונת מסיק אלימה יותר מהשנים הקודמות לפי תחזיות שקיבלנו מגורמים באיזור.

סיפורים מהשטח

במהלך המצור על הכפר עווראתה אחרי הרצח המזויע באיתמר קבלנו טלפונים מפעילת תנועת סולידריות בינלאומית (ISM) מהעיר שכם על כך שהצבא מעכב משלחת מהצלב האדום במחסום. התברר לנו שחיילי צה"ל לא אפשרו גישה לרופאים וחובשים לטפל בחולים ופצועים בכפר. אחרי סבב טלפונים וביקור שלנו התברר שזה היה תרגיל תקשורת, כי אותם רכבים של הצלב האדום היו ריקים מאדם.

יום קודם לכן נכנסה משלחת קטנה של רופא וכמה אחיות וטיפלה במי שהיה זקוק לטיפול. סיפור זה ממחיש את הבעייתיות והמורכבות של העבודה שלנו בהקשר של מאבק תקשורתי-תעמולתי. אירוע כזה פוגע, לצערנו, באמון ההדדי, בפלסטינים ולעתים משפיע לרע על המצב בשטח.

בביקור שלנו אצל אחד ממנהיגי הבדואים במדבר יהודה למדנו על המחסור החמור במים והמאמצים לקנות מיכלי מים למאהלים והצריפונים של השבט באזור. התברר לנו לנו כי המנהיג עובד בחברת "מקורות" הישראלית אך כשהוא חוזר הביתה הוא נמצא בבעיה גדולה עם מחסור גדול במקורות המים. זה לא הפעם שנתקלנו בבעיה שכזאת.

דרושה רגישות מיוחדת לעמוד בין האוכלוסיה המקומית לבין כוחות הביטחון באזור. לא פעם הקשר עימנו הביא להצקות ואיומים מכוחות הביטחון. אך הצבא וכוחות הביטחון משמשים גם כאוזן קשבת לבעיות המתעוררות בשטח. אנו לא פעם מעבירים לאנשי המודיעין המשטרתי מידע וצילומים על פעילות המתנחלים הקיצוניים ופעולות "תג מחיר" דווקא משום שאנו נמצאים בעומק הפעילות בשטח.