cc: flickr by lilach finkelberg8
בעוד שהמונים מבקשים לייצר חברה שוויונית וצודקת יותר אין אנו יכולים לקבל מצב שבו תחודש תוכנית ויסקונסין. כבר הוכח שהפרטה של שירותים חברתיים ומתן סמכות שלטונית בידי חברות למטרות רווח נדונה לכישלון. דעה
[הדברים התפרסמו לראשונה במדור דעות של YNET]
תענוג להיות פעילה חברתית בשבועות האחרונים – את הולכת להפגנות, וזה לא נתפס כמעשה הזוי וחסר סיכוי. חברים שעד כה עשו הכול רק כדי שלא לשמוע את ההסברים שלך על הפערים החברתיים, מבקשים פתאום הסברים לסיסמאות שהם שומעים כמו תמיכה ב"מדינת רווחה" ו"צדק חברתי". מעל הכל, יש תחושה משכרת שהכל אפשרי – שהצדק החברתי כבר מעבר לפינה.
ובכל זאת, היום (ד') תובא לדיון בכנסת "התוכנית לשילוב מובטלים בתעסוקה" – תוכנית ויסקונסין. התוכנית, אשר בוטלה לאחר ניסוי של חמש שנים, מובאת שוב עם מספר שינויים קוסמטיים. זאת למרות ביקורת ציבורית, למרות ביקורת של חברי כנסת, למרות התוצאות שהראו כי התוכנית נכשלה במבחן עלות מול תועלת ולמרות שקיימות בארץ ובעולם תכניות חלופיות, טובות בהרבה, לשילוב בעבודה.
ומה אפשר להגיד לראש הממשלה שטוען כי הוא "מחבק את המוחים ופועל לטפל בבעיה"? ומה עלינו לחשוב על שר התמ"ת, שלום שמחון, שמצהיר כי "ישראל נתונה בהליך של שינוי חברתי ויש לנצל את המחאה הצודקת כדי לשפר את המצב"?
נדונה לכישלון
ניתן לנסות ולהסביר שוב כי כבר הוכח שהפרטה של שירותים חברתיים ומתן סמכות שלטונית בידי חברות למטרות רווח נדונה לכישלון וגוררת פגיעה באזרחים אותם אמורה הממשלה לשרת.
ניתן להזכיר כי שוק העבודה בישראל הינו שוק פוגעני, וכי עד שלא יעלו את שכר המינימום לרמה המאפשרת חיים בכבוד, ייצרו מקומות תעשייה בפריפריה, ידאגו לתחבורה ציבורית, יפעילו תכניות אשר יאפשרו הסבה וקליטה של עובדים מבוגרים – כל תוכנית מהסוג המוצע רק תייצר עוד עובדים עניים ותוריד עוד יותר את כוח המיקוח של כלל העובדים במשק.
ניתן להציע כי המדינה תספק הכשרה מקצועית איכותית ותוכניות השלמת השכלה לאוכלוסיות המתקשות להשתלב בשוק העבודה המודרני.
בתוכנית יש בעיות מהותיות אפילו אם בוחנים אותה ביחס לעקרונות השוק החופשי: למשל, אם כבר מדובר בהפרטת שירותים, לפחות יש לתת לשוק לפעול – לאפשר תחרות בין מספר מפעילים, בין אם הם תאגידים עסקיים או גופים ממשלתיים – ולא לכבול את מחוסרי העבודה לתאגיד אחד המפעיל את התוכנית וכך לייצר מונופול.
גם הותרת שיקול הדעת לתאגיד המפעיל לגבי איזה שירותים והכשרות יינתנו לאיזה אזרח, ללא כל קריטריונים ברורים, מפקירה את גורל המשתתפים בידי חברות שכל מטרתן רווח כלכלי. ולבסוף נזכיר כי כיום לא ניתנת לרגולטור הממשלתי אפשרות אמיתית לפקח על הנעשה, ולאכוף את ההסכמים שליוו את ההפרטה.
וכך, בעוד שכל עם ישראל עוסק בניסיון לשנות תפיסות עולם, ולמוטט אידיאולוגיה כלכלית הדומיננטית לאורך שנים (בין שממשלת ימין או שמאל בשלטון); בעוד שהמונים מבקשים לייצר חברה שוויונית וצודקת יותר; אין אנו יכולים לקבל מצב שבו לצד השיפורים החברתיים תעבור במקביל תוכנית כמו ויסקונסין, ותפגע עוד יותר בעובדים בישראל.
אנו קוראים לממשלה להציע תוכנית טובה למובטלים (ויש מודלים טובים רבים בנמצא), וכך למלא אחר הציווי המקראי: "וְכִי יָמוּךְ אָחִיךָ וּמָטָה יָדוֹ עִמָּךְ וְהֶחֱזַקְתָּ בּוֹ גֵּר וְתוֹשָׁב וָחַי עִמָּךְ" (ויקרא, כ"ה; לה).