No New Taxes! cc: flicker By macprohawaii
השבוע היה ערב עיון במכון ון ליר בו הוצג מחקר חדש של פרופ' נתן זוסמן ופרופ' אביה ספיבק שמצא שהממשלה לא עומדת בכללי המשמעת התקציבית, כתוצאה מכך הממשלה נאלצת להעלות מיסים. מיסים מתחלקים לשני סוגים – מיסים ישירים כמו מס הכנסה ומיסים עקיפים כמו מס ערך מוסף. לרוב במדינת ישראל המיסים הישירים הם פרוגרסיבים, ועולים ככל שההכנסה עולה, והמיסים העקיפים הם ניטרלים אחוז המס לא מושפע מההכנסה. המשמעות היא שהמיסים העקיפים כמו מס ערך מוסף או המס על הדלק הם מיסים שמגדילים את אי השיוויון בחברה, שהרי כולנו משלמים את אותה תוספת למחיר הלחם ללא קשר להכנסה שלנו.
פרופ' זוסמן ופרופ' ספיבק טוענים שהמדינה מגדילה את ההוצאה ומעלה את המיסים העקיפים כדי לעמוד ביעד הגירעון שהיא קבעה. לטענתם ההוצאות החריגות מחייבות קיצוץ בתקציב 2012 אבל מכיוון שתקציב 2012 כבר עבר סביר להניח שלא יהיה קיצוץ שכזה. מעבר לכך אם הממשלה תמשיך את הפחתת המיסים הישירים שהיא מתכננת המצב יהיה אפילו חמור יותר.
אחד המיסים הישירים שהממשלה מפחיתה מדי שנה הוא מס החברות. מס החברות הוא מס שמשלמים בעלי חברות והוא מוטל על הרווחים של החברה. ב- 2011 מס החברות היה 24% ב- 2012 הוא היה אמור לרדת ל- 23% ועד 2016 מס החברות אמור לרדת ל- 18%. תחשבו כמה כל אחד מאיתנו משלם מס הכנסה, ואילו דווקא בעלי החברות משלמים אחוז נמוך מאוד על הרווחים שלהם. (ב- 1985 מס החברות היה 61%). ההפחתה של מס החברות גם היא פגיעה באותה אמנה חברתית שעומדת בבסיסה של המדינה הדמוקרטית המודרנית. כלל האזרחים והחברות אמורים לתרום לתקציב המדינה, והמדינה בתמורה אמורה לספק לנו שירותים, כאשר מורידים את המס הישיר (במקרה שלנו מס החברות ומס הכנסה לבעלי הכנסות גבוהות) הממשלה נשארת מול הברירה בין לקצץ בשירותים לבין להעלות מיסים עקיפים. שתי האפשרויות יגדילו את אי השוויון, אם יקצצו שירותים בעלי ההכנסות הגבוהות יוכלו לקנות את השירותים הללו באופן פרטי (חינוך אפור למשל), ואם יעלו את המיסים העקיפים מי שיסבלו מכך יותר יהיו בעלי ההכנסות הנמוכות.
ועדת הכספים הקפיאה לפני כחודש את הפחתת המיסים, אך הממשלה לא תמכה בכך, ויו"ר הועדה ח"כ גפני הודיע (באותו יום עיון בון ליר) שאם הממשלה לא תתמוך בהקפאה זו הוא מאיים במשבר קואליציוני.
במקרא מדובר רבות על מחלת הצרעת. מחלה קשה מאוד שחלק מהתמודדות איתה הייתה נידוי של החולים בה. במדרש ויקרא רבה מצויינים עשרה חטאים שבשלם יכול אדם ללקות בצרעת: (מצורע, יז):”על עשרה דברים נגעים באים: על עבודה זרה, ועל גילוי עריות, ועל שפיכות דמים, ועל חילול השם ועל ברכת (קללת) השם, ועל הגוזל את הרבים, ועל גוזל את שאינו שלו, ועל גסי הרוח, ועל לשון הרע, ועל עין רע. “
המחלה יכולה להעיד על מצבו המוסרי של האדם. אחד מן החטאים הוא "הגוזל את הרבים", מי שאינו תורם את חלקו לחברה דרך תשלום המס והשתתפותו באותה אמנה חברתית שבסיס המדינה עלול היה בימי המקרא לחלות בצרעת. בימינו, יכול להיות שנמצא אותו כותב מאמרי דיעה בנושא, משלם ללוביסיט מקצועי שיסייע לו להפחית את המס. שהרי הלוביסט יכול לקנות את השירותים החסרים, לעמוד בעלות של תשלומי המים העולים, ולבנות חומות גבוהות יותר כדי לא לשמוע ולא לראות את המצוקה.