לכבוד
שר הביטחון מר אהוד ברק
הנדון: החזר את הביטחון לדרום הר חברון
אדון נכבד,
תּוֹרָה אַחַת וּמִשְׁפָּט אֶחָד, יִהְיֶה לָכֶם, וְלַגֵּר, הַגָּר אִתְּכֶם (במדבר טו,טז)
שר הביטחון אהוד ברק, אנו פונים אליך בבקשה שתפעיל את כל כובד משקלך ותתערב בהגנה מיידית ורחבה על זכויותיהם של התושבים בדרום הר חברון. ישראל מחויבת לשמור על ביטחון האזור הנתון בידיה מכוח המשפט הבינלאומי, הישראלי וזכויות האדם. תושבי דרום הר חברון רחוקים מהערים הגדולות של הגדה המערבית. תושבים אלו שורדים בקושי את החיים במערות ובאוהלים. הם נתונים לחסדיהם של פגעי מזג האוויר, אך יותר מכל נתונים לפגיעות בלתי פוסקות מצד שכניהם, תושבי ההתנחלויות. הצבא, שיכול להיות גורם אשר מוביל לביטחון ושיטור החיים של תושבי דרום הר חברון, הופך במקרים רבים לשחקן, המבויים על ידי מתנחלים, מפקיר ואף פוגע בתושבים עצמם. אתה, שר הביטחון, יכול לשנות זאת ולגרום לעתיד חדש לקרום עור וגידים. תן תקווה לתושבי דרום הר חברון.
שר הביטחון אנו למדים בספר "ויקרא" על הדרישה "כְּאֶזְרָח מִכֶּם יִהְיֶה לָכֶם הַגֵּר הַגָּר אִתְּכֶם, וְאָהַבְתָּ לוֹ כָּמוֹךָ–כִּי-גֵרִים הֱיִיתֶם, בְּאֶרֶץ מִצְרָיִם: אֲנִי, יְהוָה אֱלֹהֵיכֶם." (ויקרא פרק יט ,לד). זאת בעיקר אזהרה למדינה, שלא תיכשל בהונאת הגר. אסור לנו כמדינה לקפח את הגר לעומת האזרח מבחינת זכויותיו וחובותיו. אל ניתן לו להרגיש את גירותו ביחסים האזרחיים והחברתיים. כארגון זכויות אדם, השקענו מאמצים רבים בשנים האחרונות בפנייה נקודתית למפקדים בשטח ובמקביל הפננו עתירות משפטיות
(ביר אל ע'יד, סוסיא וטוואמין) כנגד מעשי עוולה כאלו ואחרים, אולם עד כה ללא שינוי מהותי בשטח.
שר הביטחון, אנא שמע את זעקת הפלסטינים תושבי דרום הר חברון החיים במערות, בסוכות ובאוהלים כאבות אבותיהם. מדובר בחקלאים וברועי צאן המתגוררים באזור עשרות שנים, עוד מהתקופה העות'מאנית, בני חמולות נוואג'עה, אבו סבחה, הליס, דאעג'נה, שרייתח, הריני, הדאר, אבו זהרה, מור וחושייה. עם הקמתן של התנחלויות באזור, בשנות ה-80 של המאה הקודמת, הוערמו קשיים על אנשים אלו, אולם בעשור האחרון הפכו חייהם לבלתי נסבלים. בשנת 2001 בוצע גירוש אלים במיוחד של החקלאים תושבי האזור. במשך מספר ימים נהרסו אוהלים ומערות למגורים, נסתמו בורות מים, הושחתו שדות והומתו חיות וכל העוול הזה נעשה בהנהגת תושבי ההתנחלויות ובשימוש קלוקל בצבא. אנשים שניסו לסייע לתושבים נעצרו בטענה שאסור להביא למקום מזון כי הדבר יעזור לתושבים "לשרוד". כתוצאה מהאלימות שהופנתה כלפיהם, עזבו רבים מתושבי הכפרים סוסיא, א-טוואנה, ביר אל עיד, טוואמין ועטאריה את בתיהם.
מניעת גישה לאדמות חקלאיות ורעיית צאן – שר הביטחון, במשך כעשור (2001-2011) נאסרת בפועל גישתם של החקלאים לאלפי דונמים של אדמה המקיפים את ההתנחלות סוסיא ואת המאחז הבלתי מורשה מצפה יאיר, וזאת באופן בלתי חוקי אלא בכח הזרוע והנשק. המתנחלים אינם סמכות משפטית או צבאית, ובכל זאת, תושבי סוסיא והמאחז מצפה יאיר משתמשים תכופות בכוח ובאיומים, ואף בכוחות הצבא המוזעקים למקום, בכדי למנוע מהחקלאים את ההגעה לאדמות. מדובר בשטח הגדול פי יותר מעשרה משטח ההתנחלויות עצמן. "חגורת בטחון" בלשון המתנחלים. בהתנחלות סוסיא אין גדר, וזאת מבחירה של התושבים. הם מעדיפים להשאיר את ההתנחלות כשהיא לא מגודרת כדי להשתלט על אדמות פרטיות של תושבי האזור. הם חורשים בהן, נוטעים בהן כרמים, מציבים חממות ומתפרנסים בגלוי מהגזל. בעלי האדמות הפלסטינים אינם יכולים לעבד את אדמותיהם, למסוק את זיתיהם ולרעות את צאנם, והנזק הכלכלי הנגרם להם הוא עצום. רבים נאלצו לעזוב את אדמות אבותיהם ולעבור להתגורר בעיר, משפחות רבות נאלצו למכור את ראשי הצאן שלהן בהעדר מקור מרעה. צורת חיים ייחודית הולכת ונעלמת. שר הביטחון, אתה יכול לשמר את התרבות של רעיית הצאן ולמנוע את הכחדתה. מנע את האלימות, הגבר את האכיפה ושמור בבקשה על תרבות חקלאית זאת.
שר הביטחון, זו אינה פניה רגילה. עד כה החקלאים הגישו עשרות רבות של תלונות למשטרה בגין תקיפות, איומים, השגות גבול פליליות לאדמותיהם, גרימת נזק לרכוש וכד' – פעולות אשר יוצרות בפועל את מניעת הגישה וכן הוגשו תלונות בגין פלישות והשתלטויות על אדמותיהם. יותר מ-95% מהתיקים נסגרו, בלי שמישהו מהתוקפים, מהמאיימים וממשיגי הגבול הועמד לדין. העדר האכיפה מותיר את האנשים הללו, חקלאים ורועי צאן, ללא כל אפשרות לשמור על זכויותיהם באדמותיהם. במציאות החוקית באזור, אשר נסמכת על חוק הקרקעות העות'מאני, בחלוף עשור שנים עלולים הפולשים בכוח הזרוע לזכות בחזקה על אדמות תושבי המקום. הדבר חמור במיוחד לאור הקשר הישיר והזועק בין מדיניות מניעת הגישה לבין הפלישות.
מגורים – שר הביטחון, אנא, הקשב לתושבי ביר אל עיד ששבו להתגורר בחלק מכפרם בעקבות עתירה שלנו לבג"ץ, אולם נאסר עליהם לבנות מחדש את בתיהם. הם מתגוררים באוהלים זמניים, בלילות המקפיאים ובשמש הקופחת האופייניים לאזור המדברי, כשחרב ההריסה מונחת על צוואריהם. תושבי שאר הח'ירבות באזור טרם קיבלו אישור לחזור ולהתגורר במערותיהם. אנא הגע לסיור באזור ושמע את סיפורם.
החרפת האלימות – שר הביטחון, לאחרונה חלה הסלמה נוספת במצב האלימות. מליציה חמושה יוצאת מההתנחלות סוסיא כשחבריה רעולי פנים ותוקפת חקלאים פלסטיניים ופעילי זכויות אדם ישראלים בסכינים ובאבנים. נזק רב נגרם לטרקטורים ולרכבים פרטיים ושני אנשים כבר נפגעו בגופם כתוצאה מיידוי אבנים.
מים – שר ביטחון, אנו קוראים לך להחזיר את המשמעות למילה הומניטאריות באזור דרום הר חברון ולאפשר לתושבים את המצרך הבסיסי ביותר החשוב לקיומנו – מים. כן, בדרום הר חברון מתרחשת מניעת גישה למי שתייה לאנשים ולבעלי חיים. התושבים במקום אינם מחוברים לרשת המים כשכניהם תושבי ההתנחלות. מקור המים היחיד שלהם הוא בורות לאגירת מי גשמים שנחפרו על-ידי בני משפחותיהם לפני עשרות שנים. תושבים מההתנחלות סוסיא ומהמאחז מצפה יאיר מונעים את גישתם לבורות באלימות. הצבא, אשר מחויב לאבטח את הגישה לבורות, נסוג בכל פעם שנצפה תושב מההתנחלויות מתקרב לאזור ומשתמש בצו סגירת שטח בכדי לסלק את בעלי הבור מהמקום.
שר הביטחון – נפרשת בפניך שיגרת חיים קשה מאוד וניסיון לשרוד מבלי שגורמי אכיפת החוק יבצעו את תפקידם ויגנו על חייהם, רכושם וזכויותיהם של חקלאים קשיי יום. אתה יכול לגרום למנהל האזרחי, לצבא ולמשטרה להשתמש בכלים החוקיים ולהפסיק את האלימות, ההשתלטויות והנזק בדרום הר חברון. אנא השמע את קולך והפעל את שיקול דעתך להגנה על התושבים באיזור. ביחד נוכל להראות כי מדינת ישראל מסוגלת לרדוף שלום ולהביא צדק לתושבים.
המסורת היהודית מדגישה את החוב המוסרי שלנו היהודים כלפי בני מיעוטים החיים בקרבנו.כאומה שהעיצוב התרבותי שלה מושתת על היותנו עבדים במצרים (כמה אקטואלי!) ושבמהלך ההסטוריה סבלה מרדיפות והשפלות רבות מכל הדתות והעמים, רק משום שהשליטים המקומיים יכלו להרשות לעצמם לפגוע במיעוט היהודי החלש ולהפוך אותו לשעיר לעזאזל, פיתחה היהדות רגישות מיוחדת לשמירה על זכויות החלש כאשר אנו היהודים ריבונים. זו תהיה זכות לנו היהודים להוכיח כי מה ששנוא עלינו איננו עושים לאחרים. לך שר הביטחון ההזדמנות ההסטורית להזקיף את קומתו המוסרית של העם היהודי לדורותיו, דווקא במעשים אלו שאולי אין להם הילה, יוקרה או פופולאריות רבה אבל יש להם משקל עצום בחיזוק הזכות המוסרית של קיום מדינת ישראל.
פינגבאק: משתמש אנונימי (לא מזוהה)