אישה אחת עם חזון יכולה לשנות את המציאות ›

ד"ר לילה עבד רבו

ד"ר לילה עבד רבו הינה דגם נשי לחיקוי וסמל למאבק. הכוח הנשי שלה לא מוותר ולו לרגע להשיג כל מטרה שהציבה לעצמה.

במסגרת הקורס "אזרחיות לשוויון – מעמד האישה במרחב הדתי והציבורי", המתקיים מטעם "שומרי משפט – רבנים למען זכויות האדם" במכללת ספיר , אירחנו בשבוע שעבר את הד"ר לילה עבד רבו.

ד"ר עבד רבו הינה אישה עיוורת שהצליחה לחצות כל הגבולות והמגבלות בהם נתקלה בחייה. היא הדהימה את המשתתפות בתוכנית הן בניסיון החיים שצברה והן בכוחה הבלתי נלאה. והיא שיתפה אותנו במאמץ הגדול והעצמאי בדרך להצלחה והצטיינות. המוגבלות שלה לא מנעה ממנה להגשים חלום. למרות שלקתה בעיוורון היא הצליחה לסיים תואר ראשון באוניברסיטת ביר זית ומשם עברה לאוניברסיטה העברית בה למדה לתואר שני ולדוקטורט. היא לא הסתפקה בהצלחה אקדמית, אלא ניהלה מאבק להשגת זכויות עבור נשים בחברה הערבית-מוסלמית. מה שמייחד אותה כאישה אקטיביסטית חזקה הפועלת למען עצמה ולמען החברה, היא העובדה שהצליחה לעשות הכול בכוחות עצמה. בתור סטודנטיות המייחלות לפעול למען שינוי חברתי בכלל ולמען זכויות נשים בפרט למדנו ממנה רבות על הדרך להיאבק. דמותה הראתה ששום מגבלה חברתית, או גופנית לא יכולה למנוע מאיתנו להשיג את המטרות שהצבנו לעצמנו הן בלימודים והן בחיינו.

בנה בית הדין השרעי בחיפה בשכונת ואדי סאליב

מבנה בית הדין השרעי בחיפה בשכונת ואדי סאליב cc:wikipedia

הלכה למעשה פמיניסטי

את עיקר ההרצאה הקדישה ד"ר עבד רבו לדיווח על הממצאים בעבודת הדוקטורט שלה, שעסקה בנשים המגיעות לבתי הדין השרעי בישראל. מקרי המבחן שלה היו ירושלים וטייבה. היא הדגישה כי הבעיה אינה פסוקי הקוראן, או השריעה (הדין הדתי האסלאמי) כשלעצמה, כי אם הנטייה הפַּטְרִיאַרְכָלִית לפרש את הדת במטרה לבסס את דיכוי הנשים. נשים אלו אינן מגיעות לבית הדין כדי לתבוע גירושין, אלא כדי לקבל סיוע וטיפול בעקבות פגיעות קשות בהן ובילדיהן. פגיעות אלו נובעות מניהול מוסד הנישואין שהתרחק עד מאוד מהרעיון המקורי של קדושת הקשר שבין גבר לבין אישה. ד"ר עבד רבו הציגה בהרצאה נושאים חשובים עבור האישה. החברה אינה מעוניינת לסייע לנשים במאבקן לשיפור מעמדן והנשים אינן מודעות כלל לזכויות המגיעות להן על פי הדין. הנושאים עליהם הצביעה כגורמים עיקריים לפגיעות אלו היו:

  • אלימות כלפי האישה.
  • התערבות משפחתו של הבעל בחיי האישה.
  • ביגמיה.
  • נישואין על בסיס של אינטרס (גברים מהשטחים שנושאים נשים ערביות ישראליות כדי לקבל אזרחות. ישראלית).
  • נישואי חילופין (שתי משפחות המחליפות ביניהן בנות לצורכי נישואין לבניהן, כדי לחסוך את המוהר שיש לשלם למשפחת הבעל לקראת הנישואין).

הטוענת הראשונה

ד"ר עבד רבו תיארה כיצד כניסתה כחוקרת לעולמן של הנשים בבית הדין השרעי, הוביל אותה להחלטה להיות האישה הראשונה בישראל שתוסמך כטוענת שרעית בבית הדין המייצגת את הנשים במשפט. למרות התלאות שעברה כאישה ובייחוד כאישה עיוורת היא הגשימה גם את מטרה זו!

הנושאים בהן עסקה ד"ר עבד רבו במהלך ההרצאה עוררו את הסטודנטיות המשתתפות. ואלו רצו לברר האם נשים אכן מצליחות להשיג זכויות בחברה פטריארכאלית המעמידה אותן תמיד בעמדת נחיתות. ואיך אפשר להתגבר על התנאים והמגבלות בעולם גברי. בסוף ההרצאה, ד"ר עבד רבו עודדה את המשתתפות להוכיח את עצמן, להתאמץ ולא להתייאש וסיכמה: "עם תקווה אנחנו משיגות הכול ומחוללות את השינוי החיובי בחיינו ובחברה כולה."

אנו מודות לרב נאוה חפץ על מאמציה הרבים להפגיש אותנו עם ד"ר עבד רבו. למדנו רבות מדמותה ומאבקה הייחודי, החשוב והמלא השראה.

אודות תחריר אל עתאיקה

תחריר אל עתאיקה הינה רכזת תוכנית אזרחיות לשוויון במכללת ספיר.