בתגובה לדברי גולדסטון ›

cc: ויקיפדיה: השופט גולדסטון

 

אנו, קואליציה של ארגוני זכויות האדם [שומרי משפט, האגודה לזכויות האזרח, הוועד נגד עינויים, עדאלה, גישה, יש דין, בצלם, רל"א], מודיעים כי דברי גולדסטון מחזקים את עמדתנו העקבית מתום "עופרת יצוקה": כאשר עולה חשש לפגיעה באוכלוסייה אזרחית כתוצאה מהפרת המשפט הבינלאומי – יש לקיים חקירה עצמאית.  מיד בתום "עופרת יצוקה", פנינו אל היועץ המשפטי לממשלה, בדרישה לפעול לחקירת חשדות להפרות של דיני הלחימה, שהתעוררו במהלך המבצע.

אנו חוזרים ומדגישים –במקרה של חשש להפרה של דיני הלחימה, חלה על ישראל חובה ליזום חקירה יסודית של הנושא, על-ידי גוף חוקר עצמאי ונעדר משוא פנים. מאז פרסום דו"ח גולדסטון, נפתחו בצה"ל מעל 50 חקירות מצ"ח לגבי אירועים במהלך "עופרת יצוקה". שלוש מתוכן הובילו לכתבי אישום. שנתיים וחצי אחרי המבצע עדיין לא ידוע מה עלה בגורלן של רוב החקירות. בנוסף, כלל לא נפתחה חקירה בנוגע לשאלת המדיניות שהותוותה על ידי הדרג הצבאי הבכיר ועל ידי הדרג המדיני.

על אף שעד כה טרם נפתחה חקירה עצמאית חוץ-צבאית בעניין "עופרת יצוקה", הרי שרבות מהחקירות שכן נפתחו נשענו על אינפורמציה שהגיעה מארגוני זכויות האדם השונים. אנו תקווה כי המערכת הפנימה את חשיבותן של חקירות שכאלו, ועל כן שבים וקוראים למדינת ישראל לקיים תהליך חקירה עצמאי, חוץ-צבאי, הוגן ושקוף לבחינת מכלול התלונות אודות התנהלות הצבא ב"עופרת יצוקה".

בימים אלה בוחנת ועדת טירקל את סוגיית התאמתו של מנגנון החקירה הקיים לחובות החלות על המדינה מתוקף דיני הלחימה. אנו קוראים לוועדה להמליץ על כינונו של מנגנון חקירה עצמאי קבוע, בהתאם לחובות שמגדיר המשפט הבינלאומי, וכי מנגנון זה יפעל לבירור חשדות להפרות של המשפט הבינלאומי כאשר יעלו כאלה, ולא כתוצאה מלחצים חיצוניים.

מדינה המבקשת לשמור על דיני הלחימה ולמזער את הפגיעה בחפים מפשע, צריכה להתמודד גם עם חשדות להתנהלות פסולה של הצבא, במטרה לחדד נורמות של הגנה על אוכלוסייה אזרחית בעתות מלחמה ולמזער ככל שניתן פגיעה באוכלוסייה אזרחית בעתיד.

* תכתובות שלנו עם היועץ המשפטי לממשלה בדרישה להקים מנגנון חקירה עצמאי, מיד לאחר "עופרת יצוקה".

* פנייה לראש הממשלה במלאת שנה ל"עופרת יצוקה"

מודעות שפורסמו מטעמנו:

מודעה ראשונה, 3.2.09

מודעה שניה, 4.2.09

מודעה שלישית, 5.2.09

מודעה רביעית, 3.2.2010

 

 

אודות רבנים למען זכויות האדם

רבנים למען זכויות האדם הוא הארגון היחיד בישראל המשמיע את קולה של המסורת היהודית בתחום זכויות האדם. הארגון נוסד בשנת תשמ"ט (1988) ומונה מעל מאה חברים – רבנים מוסמכים וסטודנטים לרבנות.